Κόσμος

Τζιχαντιστές ζητούν 200 εκατ. δολ. για να μη σκοτώσουν δύο Ιάπωνες

Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι δε θα υποκύψει στην τρομοκρατία, αφού η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απείλησε σ' ένα βίντεο να σκοτώσει δύο Ιάπωνες ομήρους που ισχυρίζεται πως κρατεί, αν η ιαπωνική κυβέρνηση δεν καταβάλει λύτρα 200 εκατ. δολάρια για να σώσει τη ζωή τους.

Χωρίς να κρατούν ιδιαιτέρως τα ιδεολογικά προσχήματα, οι τζιχαντιστές της ISIS δημοσίευσαν το βίντεο με τους δύο Ιάπωνες ομήρους απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν εάν δεν τους καταβληθούν τα λύτρα μέσα σε 72 ώρες. Δε διευκρινίζεται το νόμισμα βάσει του οποίου θα καταβληθούν τα λύτρα, αλλά στον αραβικό υπότιτλο γίνεται λόγος για δολάρια ΗΠΑ.

Στο βίντεο, μια μαυροντυμένη φιγούρα που κρατάει ένα μαχαίρι και στέκεται σε μια ερημική τοποθεσία έχοντας μπροστά του δύο γονατιστούς άνδρες, που φορούν πορτοκαλί στολές, λέει πως το ιαπωνικό κοινό έχει προθεσμία 72 ώρες για να πιέσει την κυβέρνησή του να σταματήσει την «απερίσκεπτη» υποστήριξή της προς τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ένοπλος που εμφανίζεται στο βίντεο έχει βρετανική προφορά, η οποία φαίνεται, αρχικά, να μοιάζει στον εκτελεστή του Τζέιμς Φόλεϊ και των επόμενων ομήρων που δολοφονήθηκαν μπροστά στην κάμερα.

«Η θέση της χώρας μας (να καταπολεμήσουμε ανυποχώρητα την τρομοκρατία) δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μετά την ανάρτηση σε τζιχαντιστικούς ιστότοπους του βίντεο αυτού, η αυθεντικότητα του οποίου εξετάζεται.

Στο βίντεο τα ονόματα των δύο ανδρών αναφέρονται ως Χαρούνα Γιακάουα και Κέντζι Γκότο.

Το βίντεο δε φέρει ημερομηνία, αλλά, σε μια επίσκεψή του στις 17 Ιανουαρίου στο Κάιρο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε υποσχέθηκε περίπου 200 εκατ. δολάρια σε μη στρατιωτική βοήθεια προς τις χώρες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Άμπε βρισκόταν σήμερα στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα είπε πως ο πρωθυπουργός θα ματαιώσει ένα μέρος του προγράμματός του, αλλά θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Κατά τη συνάντησή τους, «ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μια συνεργασία στην υπόθεση αυτή», διευκρίνισε ο Σούγκα.

Στο Τόκιο, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελέγχει την αυθεντικότητα του βίντεο που αναρτήθηκε την Τρίτη σε ισλαμιστικά site, και στο οποίο η ISIS παρουσιάζει τους Ιάπωνες Κέντζι Γκότο Τζόγκο και τον Χαρούνα Γιουκάουα, τους οποίους και απειλεί να σκοτώσει εάν δεν καταβληθούν 100 εκατ. δολ. για τον καθένα.

Το Τόκιο - υποστηρίζει ο ένοπλος - έγινε στόχος επειδή υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της ISIS: «Δωρίσατε μεγαλόψυχα 100 εκατ. δολάρια για να σκοτώσετε τις γυναίκες και τα παιδιά μας, να καταστρέψετε τα σπίτια μουσουλμάνων», λέει ο ένοπλος στο βίντεο.

Ο Γκότο είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος με έδρα το Τόκιο. Έχει γράψει βιβλία για το AIDS και για τα παιδιά σε ζώνες πολέμου από το Αφγανιστάν μέχρι την Αφρική και ήταν ανταποκριτής ιαπωνικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Ο Γκότο συνάντησε τον Γιουκάουα πέρυσι και τον Ιούνιο τον βοήθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ, είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο πατέρας του Γιακάουα, ο Σοΐτσι Γιακάουα, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας πως η είδηση τον έχει καταβάλει.

Το ζήτημα της καταβολής λύτρων σε τζιχαντιστές έχει γίνει το κέντρο μίας πολύ ευαίσθητης συζήτησης στο δυτικό κόσμο: Οι απαγωγές ξένων υπηκόων γίνονται πάντοτε με σκοπό είτε την καταβολή χρημάτων ή άλλου είδους ανταλλάγματα από τις χώρες προέλευσης.

Επισήμως, οι κυβερνήσεις αρνούνται βάσει αρχής τη διαπραγμάτευση με τρομοκράτες (που επιπλέον θα έδινε κίνητρα νέων απαγωγών). Κάθε απελευθέρωση ομήρου που δεν εκτελείται συνοδεύεται, ωστόσο, από την υποψία ότι παρασχέθηκαν ανταλλάγματα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει το βίντεο.

Σχόλια