default-image

Νίγηρας: Καμένες εκκλησίες και νεκροί για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Κόσμος
Νίγηρας: Καμένες εκκλησίες και νεκροί για τα σκίτσα του Μωάμεθ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον επτά χριστιανικές εκκλησίες πυρπολήθηκαν σήμερα Σάββατο στη Νιαμέι από διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δημοσίευση γελοιογραφίας του Μωάμεθ από την εβδομαδιαία γαλλική σατιρική εφημερίδα Charli Hebdo, καθώς οι ταραχές συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι επτά τόποι λατρείας - στην πλειονότητά του ευαγγελικές εκκλησίες - μερικοί από τις οποίους στεγάζονταν σε μικρές βίλες χωρίς κανένα θρησκευτικό έμβλημα, κάηκαν σε περιοχές της πρωτεύουσας στη αριστερή όχθη του Νίγηρα, σύμφωνα με το δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος είδε τους διαδηλωτές να κατευθύνονται και προς τις περιοχές της πρωτεύουσας που βρίσκονται στη δεξιά όχθη του ποταμού, όπου υπάρχουν επίσης πολυάριθμες εκκλησίες.

"Μαύρη Παρασκευή"

Χθες η πόλη Ζίντερ του Νίγηρα έζησε μια "μαύρη Παρασκευή". Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν στη δεύτερη αυτή μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όταν διαδηλωτές, εξαγριωμένοι από το σκίτσο του Μωάμεθ στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, πυρπόλησαν εκκλησίες και επιτέθηκαν σε καταστήματα χριστιανών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μεταξύ των θυμάτων είναι τρεις πολίτες και ένας αστυνομικός, δήλωσε ο Μασαούντου Χασούμι. Είκοσι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, όπως και 23 διαδηλωτές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας γιατρός του νοσοκομείου του Ζίντερ δήλωσε ότι υπάρχουν 4 νεκροί από σφαίρες, καθώς και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός ελαφρά τραυματιών.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή κατά του σκίτσου του προφήτη Μωάμεθ που βρίσκεται στο εξώφυλλο του Σαρλί Εμπντό. Οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ταραχές με την πυρπόληση πολλών εκκλησιών, αλλά και του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Ολάντ: «Η Γαλλία έχει αρχές και αξίες και αυτές είναι ιδιαίτερα η ελευθερία της έκφρασης»

Του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, μιας από τις αξίες της Γαλλίας, υπεραμύνθηκε πάντως σήμερα Σάββατο ο Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του την επομένη των βίαιων διαδηλώσεων σε πολυάριθμες χώρες κατά τις οποίες οι διαδηλωτές κατήγγειλαν σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας "Charlie Hebdo".

«Η Γαλλία έχει αρχές και αξίες και αυτές οι αξίες είναι ιδιαίτερα η ελευθερία της έκφρασης», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζοντας πως «τις χώρες αυτές τις υποστηρίξαμε στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις γαλλικές σημαίες που κάηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε: «Δεν έχουμε τελειώσει μ' αυτές τις συμπεριφορές και θα πρέπει να τις τιμωρήσουμε, διότι όταν συμβαίνουν στη Γαλλία είναι απαράδεκτο, αλλά το ίδιο και στο εξωτερικό».

«Έχω κυρίως στο νου μου τις χώρες αυτές που μερικές φορές δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι η ελευθερία της έκφρασης επειδή τη στερούνται. Τις χώρες αυτές τις στηρίξαμε στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και συνεπώς θέλω να εξακολουθήσω να τους εκφράζω την αλληλεγγύη μου, αλλά την ίδια στιγμή η Γαλλία έχει αρχές και αξίες, ιδιαίτερα την ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις στην Υεμένη για το πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού

Μεγάλα πλήθη συμμετείχαν σε βίαιες διαδηλώσεις σε χώρες όπως το Πακιστάν την Υεμένη, το Μαλί, ο Νίγηρας (όπου 4 νεκροί και 45 τραυματίες καταμετρήθηκαν στη Ζίντερ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας), την Αλγερία ή τη Σενεγάλη για να καταγγείλουν τη δημοσίευση από τη Charlie Hebdo στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου της που κυκλοφόρησε μετά τις επιθέσεις, μιας γελοιογραφίας του προφήτη Μωάμεθ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News