default-image

Βελγικά μέσα: Σε Ελλάδα ή Τουρκία διαβόητος τζιχαντιστής

Κόσμος
Βελγικά μέσα: Σε Ελλάδα ή Τουρκία διαβόητος τζιχαντιστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βελγικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν το Σάββατο ότι ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" του πυρήνα που διαλύθηκε λίγο πριν πραγματοποιήσει επιθέσεις την Πέμπτη στο Βέλγιο είναι ένας διαβόητος Βέλγος τζιχαντιστής, ο οποίος έφυγε από τη Συρία και φέρεται ότι οργάνωσε την επιχείρηση από την Ελλάδα ή την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Derniere Heure, «οι ερευνητές μας καταζητούν το χρηματοδότη και αρχηγό του τζιχαντιστικού πυρήνα, Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, κυρίως με τη βοήθεια του FBI».

Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είναι ένας 27χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής που μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα. Μάλιστα, εμφανίζεται σε πολλά προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους στο ίντερνετ, ενώ σε ένα απ' αυτά οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριαστεί από μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ο μικρότερος αδελφός του, ηλικίας 13 χρόνων, είχε πάει στη Συρία για να τον συναντήσει, ενώ φωτογραφίες στις οποίες ο ανήλικος εικονίζεται να ποζάρει με όπλα είχαν προκαλέσει ανησυχίες το περασμένο καλοκαίρι στο Βέλγιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη (ανατολικό Βέλγιο). Υποκλοπές αποκάλυψαν πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ επικοινωνούσε με τους ύποπτους τζιχαντιστές μέσω του κρατουμένου αυτού, ο οποίος είναι ο αδελφός του ενός από τους δύο υπόπτους που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε έφοδο της αστυνομίας στο Βερβιέ (ανατολικό Βέλγιο).

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, τα τηλεφωνήματα αυτά εντοπίστηκε ότι έγιναν από την Ελλάδα. Η La Derniere Heure προσθέτει πως ο ύποπτος μπορεί επίσης να βρίσκεται στην Τουρκία.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές Αρχές ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως "εγκεφάλου" του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το βράδυ της Πέμπτης, μετά την κυκλοφορία του Charlie Hebdo στο Βέλγιο, έγινε φανερό πως οι τζιχαντιστές επρόκειτο να χτυπήσουν την επομένη το πρωί και τότε ελήφθη η απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εναντίον αυτής της ομάδας.

Ο πυρήνας που διαλύθηκε αποτελούνταν εν μέρει από τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν πολεμήσει στη Συρία. Ήταν έτοιμοι να «σκοτώσουν αστυνομικούς μέσα στο δρόμο και μέσα σε αστυνομικά τμήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Δύο ύποπτοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία στο Βερβιέ. Εξάλλου 13 πρόσωπα συνελήφθησαν στο Βέλγιο, σε βάρος πέντε εκ των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Τρία εξ αυτών προφυλακίστηκαν.

Δύο ύποπτοι ως μέλη του πυρήνα, Βέλγοι που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

(Στη φωτογραφία οι τζιχαντιστές που φέρεται πως ήθελαν να αιματοκυλήσουν το Βέλγιο)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News