Κόσμος

Βερολίνο: Χιλιάδες σε διαδήλωση κατά της ισλαμοφοβίας

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το βράδυ της Τετάρτη το κέντρο του Βερολίνου, σε μια διαδήλωση ενάντια στην ισλαμοφοβία που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των γερμανικών μουσουλμανικών οργανώσεων, παρουσία και της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ.

«Όλοι εμείς, είμαστε η Γερμανία», είπε στο πλήθος ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ και πρόσθεσε: «Όλοι εμείς οι δημοκράτες, που διαφέρουμε τόσο πολύ πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά. Όλοι εμείς που φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Εμείς, που πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί να ζήσουμε τη ζωή όπως την επιθυμούμε: με ενότητα και με το δικαίωμα στην ελευθερία».

Ο ίδιος είπε ότι χάρη στη μετανάστευση η Γερμανία απέκτησε ποικιλομορφία σε θρησκευτικό και πολιτισμικό επίπεδο.

«Οι τρομοκράτες ήθελαν να μας διχάσουν αλλά πέτυχαν το αντίθετο, μας ένωσαν» υπογράμμισε ο Γκάουκ.

Στην αρχή της διαδήλωσης, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ηγετικά στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας της Γερμανίας κατέθεσαν ένα στεφάνι από λευκά λουλούδια με την επιγραφή «Όχι στο όνομά μας», έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, στην Πύλη του Βραδεμβούργου.

«Οι τρομοκράτες δεν κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν» δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γερμανίας, Αϊμάν Μαζιέκ, στη σύντομη ομιλία του. Κατόπιν το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 17 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στη Γαλλία.

«Οι τρομοκράτες ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για τον προφήτη; Όχι! Με τις ενέργειές τους διέπραξαν τη μεγαλύτερη βλασφημία», πρόσθεσε ο Μαζιέκ.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν φόβο για κλιμάκωση της έντασης στη Γερμανία όπου κατοικούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, στην πλειονότητά τους τουρκικής καταγωγής.

Από τον Οκτώβριο το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες ενάντια στον εξισλαμισμό της Δύσης) οργανώνει αντιισλαμικές διαδηλώσεις στη Δρέσδη και την Δευτέρα περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής, ενώ την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές, οργανώθηκαν αντιδιαδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων.

Σχόλια