Κόσμος

Σε τροχιά προεδρικών εκλογών η Ιταλία-Παραιτείται ο Ναπολιτάνο

Έχοντας αποδεχθεί «πυροσβεστικά» το 2013 να υπηρετήσει δεύτερη θητεία μετά το απόλυτο αδιέξοδο και το «βατερλώ» της κεντροαριστεράς, ο 89χρονος Ναπολιτάνο αποχωρεί με το «κλείσιμο» της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και οι ψηφοφορίες για τη διαδοχή του αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου φανερώνοντας το βαθμό ισχύος του Ματέο Ρέντσι στους κόλπους των Δημοκρατικών.

Η πρόθεση του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να τερματίσει πρόωρα τη θητεία του λόγω προχωρημένης ηλικίας ήταν γνωστή από την πρώτη κιόλας ημέρα που διαδέχθηκε τον... εαυτό του στην προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας, ενόσω η διασπασμένη ιταλική Κεντροαριστερά στροβιλιζόταν στο χάος και «πέθαινε» πολιτικά ο μέχρι τότε προαλειφόμενος για πρωθυπουργός Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πανηγύριζε άλλη μία νίκη και οι Γκριλίνι γέμιζαν τους δρόμους της Ρώμης καταγγέλλοντας «πραξικόπημα».

Στις πέντε ψηφοφορίες των προεδρικών εκλογών του 2013 «κάηκαν» η μία μετά την άλλη όλες οι υποψηφιότητες (Φράνκο Μαρίνι και Ρομάνο Πρόντι) και διαβρώθηκαν περαιτέρω οι ήδη ασταθείς ισορροπίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Παρά την αρχική του άρνηση, ο Ναπολιτάνο αποδέχθηκε υπό τον κίνδυνο πολιτικής παράλυσης εν μέσω οικονομικής κρίσης να «οδηγήσει» την Ιταλία για να ακολουθήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Ενρίκο Λέτα.

Σε διαφορετικές συνθήκες σήμερα, ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται σύμφωνα με πολιτικές πηγές βέβαιος ότι ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας. Οι ψηφοφορίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου, 14 ημέρες μετά το «αντίο» του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο -η χρονική στιγμή της παραίτησης είχε οριστικοποιηθεί από τα Χριστούγεννα και ήταν στο κλείσιμο της ιταλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πηγή: tovima.gr

Σχόλια