Κόσμος

Αποζημίωση 17 εκατ. σε αδέλφια που μπήκαν άδικα στη φυλακή

Το ποσό-μαμούθ των 17 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει ο δήμος της Νέας Υόρκης για να διευθετηθεί η υπόθεση της άδικης καταδίκης τριών αδελφών, που πέρασαν αθροιστικά 6 δεκαετίες στη φυλακή πριν αθωωθούν από τις κατηγορίες για φόνο, σε υποθέσεις που συνδέονται με αστυνομικό οι ενέργειες του οποίου αποτελούν αντικείμενο έρευνας από τις αρχές.

Οι 3 ετεροθαλείς αδελφοί Ρόμπερτ Χιλ, Αλβίνα Τζένετ και Ντάριλ Όστιν καταδικάστηκαν για υποθέσεις που αφορούσαν σε φόνους με τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Ο Όστιν πέθανε το 2000 στη φυλακή.

Τις υποθέσεις και των 3 ανδρών είχε αναλάβει ο συνταξιούχος πλέον αστυνομικός Λουίς Σκαρσέλα. Οι υποθέσεις που συνδέονται με τον συγκεκριμένο αστυνομικό άρχισαν να εξετάζονται μετά από ένα άρθρο των New York Times, σύμφωνα με το οποίο σε πολλές περιπτώσεις ο πρώην αστυνομικός βασιζόταν στις ομολογίες ενός και μόνο μάρτυρα - μιας τοξικοεξαρτημένης ιερόδουλης. Ο Σκαρσέλα είχε επίσης αποσπάσει ομολογίες μαρτύρων οι οποίοι αργότερα αρνήθηκαν ότι είχαν παραδεχθεί όσα περιέχονταν στις αναφορές του αστυνομικού, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, ο Τζένετ θα λάβει χρηματικό ποσό ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Χιλ 7,15 εκατομμύρια δολάρια και η Λουίζ Όστιν, μητέρα των 3 ανδρών, θα λάβει 3,85 εκατομμύρια δολάρια, εκ μέρους του θανόντος γιου της.

Πηγή: koutipandoras.gr

Σχόλια