Κόσμος

Δακρυσμένος Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo!

Με σκίτσο του Μωάμεθ δακρυσμένο, με τον τίτλο «Όλα έχουν συγχωρεθεί» και τιράζ-ρεκόρ 3.000.000 θα κυκλοφορήσει αύριο το πρώτο φύλλο της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo», μετά την ασύλληπτη τραγωδία με τα 12 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, εκ των οποίων οι 8 ήταν μέλη της συντακτικής της ομάδας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσει με την καρικατούρα του Μωάμεθ, με ένα δάκρυ να τρέχει στο αριστερό του μάτι, κρατώντας μια πινακίδα που γράφει «Je suis Charlie» όπως αυτές που κράδαιναν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που διαδήλωσαν στη Γαλλία για να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης.

Το σχέδιο που υπογράφεται από τον σκιτσογράφο Λουζ ολοκληρώνεται με τον συγκινητικό τίτλο... «Όλα έχουν συγχωρεθεί». Η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στην συμβολική «έκδοση των επιζώντων» την Τετάρτη θα τυπώσει έναν αριθμό 3.000.000 φύλλων (και όχι 1.000.000 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί) έναντι των 60.000 που ήταν το συνηθισμένο, ενώ η 8σέλιδη έκδοση θα είναι μεταφρασμένη σε 16 γλώσσες.

Ενδεικτικό της προσμονής του αναγωστικού κοινού είναι ότι πολλοί Γάλλοι έχουν ήδη ζητήσει από τους πωλητές να τους κρατήσουν ένα φύλλο της Charlie όπως γράφει η Figaro. Το ενδιαφέρον ωστόσο ξεπερνά τα σύνορα, αφού εκτός Γαλλίας υπήρξαν αιτήματα για περισσότερα από 300.000 αντίτυπα, ενώ συνήθως στο εξωτερικό δεν αποστέλλονται πάνω από 4.000 φύλλα.

Είκοσι χώρες στις οποίες δεν κυκλοφορεί κανονικά η Charlie Hebdo ζήτησαν φύλλα και έτσι η Charlie θα διανεμηθεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και στην Βρετανία.

Η σατιρική εφημερίδα παρά τα θύματα που μετρά και την προσπάθεια "δολοφονίας" της ελευθερίας της έκφρασης από τους τρομοκράτες έχει υποσχεθεί να μην ξεπουλήσει τα δικαιώματά τα οποία συμπεριλαμβάνουν «και το δικαίωμα στη βλασφημία».

Εν τούτοις η νέα καρικατούρα του περιοδικού με τον Μωάμεθ θα μπορούσε να εξοργίσει εκ νέου κάποιους εξαιρετικά ευσεβείς μουσουλμάνοι που πιστεύουν ότι απαγορεύεται να απεικονίζουν τον Προφήτη τους με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο δικηγόρος του Charlie Hebdo, Ρίτσαρντ Μάλκα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info: «Δεν θα παραδοθούμε. Το πνεύμα του "Έίμαι Charlie" σημαίνει το δικαίωμα στη βλασφημία».

«Η νέα αυτή έκδοση που κυκλοφορεί την Τετάρτη δημιουργήθηκε μόνο από ανθρώπους του Charlie Hebdo», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εφημερίδας, Ερίκ Πορτόλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιζήσαντες της σφαγής στη γαλλική εφημερίδα εργάζονται από τα γραφεία της Liberation. Στην επίθεση που συγκλόνισε τον πλανήτη σκοτώθηκαν τέσσερις σκιτσογράφοι της Charlie Hebdo -συμπεριλαμβανομένου και του αρχισυντάκτη.

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια