Κόσμος

Τα… ραδίκια των γιορτών

Tι και αν πέρασαν οι γιορτές. Είναι βαθιά ριζωμένες ακόμα στις μνήμες. Και στο χρόνο… Κυριολεκτικά. Και ουχί μεταφορικά. Μιλάμε βεβαίως για τη «νύχτα των βολβών, ή των ριζών, ή των ραδικιών» όπως αποκαλείται στην πόλη Οαξάκα του Μεξικού.

Οι κάτοικοι από γεωργοί και κηπουροί μετατρέπονται σε καλλιτέχνες ασκώντας μια πανάρχαια τέχνη, εκείνη της γλυπτικής στους βολβούς των φυτών με μια ποικιλία στη θεματολογία που ξεκινάει από την θρησκεία και φτάνει ως την πολιτική.

Η κορυφαία εκδήλωση του φεστιβάλ περιλαμβάνει την παρουσίαση των δημιουργιών των ντόπιων καλλιτεχνών στην κεντρική πλατεία της πόλης και έχει μετατραπεί όπως είναι φυσικό σε ένα γεγονός κορυφαίας σημασίας και για τον τουρισμό αφού χιλιάδες κόσμου σπεύδει από κάθε γωνιά της χώρας και το εξωτερικό για να δει κάτι τόσο μοναδικό.

Φέτος στο φεστιβάλ συμμετείχαν 130 καλλιτέχνες κηπουροί οι οποίοι απέδειξαν το μεγάλο ταλέντο τους σε πολλές παραλλαγές και μάλιστα χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε άλλου υλικού εκτός από εκείνα της φύσης. Μόνο βολβοί, φύλλα και ξύλα.   

Η ιστορία φαίνεται να έχει ρίζες από το 16ο αιώνα όταν οι Ισπανοί έφεραν τους βολβούς στο Μεξικό. Σύμφωνα με το θρύλο οι μοναχοί προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τους ντόπιους να τους καλλιεργούν και να τους καταναλώνουν σκαλίζοντας τους και όπως φαίνεται…  πέτυχαν απόλυτα το στόχο τους.  

Σχόλια