Κόσμος

Κούβα: Αποφυλάκιση 53 πολιτικών κρατουμένων

Η Κούβα αποφυλάκισε και τους 53 κρατούμενους που είχε υποσχεθεί ότι θα απελευθερώσει, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσέγγισής της με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η αποφυλάκισή των πολιτικών κρατουμένων συνιστά ένα θετικό βήμα ενόψει των συνομιλιών που πρόκειται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ύστερα από πολλές δεκαετίες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, υποστήριξαν ότι η αποφυλάκιση των 53 εντός του Σαββατοκύριακου αποτελεί «ορόσημο», αλλά η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει την Αβάνα ώστε να απελευθερωθούν και άλλοι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται πολιτικοί κρατούμενοι από τις ΗΠΑ. Δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των αποφυλακισθέντων, όμως ο Λευκός Οίκος θα προωθήσει τη λίστα με τα στοιχεία τους στο Κογκρέσο και αναμένει ότι θα δημοσιοποιηθούν μέσω των βουλευτών και των γερουσιαστών.

Η Αβάνα υποστηρίζει από την πλευρά της ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στο νησί και συνήθως χαρακτηρίζει τους αντιφρονούντες μισθοφόρους στην υπηρεσία των ΗΠΑ.

Κουβανοί αντιφρονούντες σημείωσαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποφυλάκισης των 53 και ότι μέχρι την Κυριακή γνώριζαν ότι είχαν αφεθεί ελεύθεροι 39 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και ενός γνωστού καλλιτέχνη της χιπ-χοπ. «Δεν έχουμε μάθει κάτι νεώτερο. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες εάν θα ολοκληρωθεί η λίστα», είπε ο Ελισάρδο Σάντσες, ο πρόεδρος της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εθνικής Συμφιλίωσης.

Οι πρώτες επίσημες συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Κουβανών αξιωματούχων θα διεξαχθούν στις 21 και 22 Ιανουαρίου στην Αβάνα. Οι δύο χώρες αναμένεται ότι θα συζητήσουν κυρίως το θέμα της ίδρυσης πρεσβειών, αν και διατηρούν και οι δύο διπλωματικές αποστολές η μία στο έδαφος της άλλης.

Πηγή: eparousia.gr

Σχόλια