Κόσμος

Κίνα: Έξι νεκροί από αστυνομικά πυρά στην περιοχή των μουσουλμάνων

Η αστυνομία στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, στην οποία κατοικούν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι μειονοτικοί της χώρας, σκότωσε έξι άτομα τα οποία προσπαθούσαν να ενεργοποιήσουν εκρηκτικό μηχανισμό, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Tianshan Net, τοπικός κυβερνητικός ενημερωτικός ιστότοπος, τόνισε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στη Σούλε, στην επαρχία Κασγκάρ. Η Σιντζιάνγκ έχει γίνει θέατρο επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, εν μέσω έντασης μεταξύ της μειονότητας των Ουϊγούρων, τουρκογενών μουσουλμάνων και μελών της κυρίαρχης εθνότητας στην Κίνα, των Κινέζων Χαν.

Οι κινεζικές Αρχές, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, έχουν απαντήσει στα γεγονότα με εκτεταμένη καταστολή. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και δεκάδες έχουν εκτελεστεί, μολονότι οι πληροφορίες από την περιοχή «βγαίνουν» με το σταγονόμετρο. Το Πεκίνο κατηγορεί για τη βία Ουϊγούρους αποσχιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τους Κινέζους, λαμβάνουν βοήθεια από εξτρεμιστές στο εξωτερικό.

Οι πολιτικές της Κίνας προς τους μουσουλμάνους της περιοχής έχουν συνήθως κατασταλτικό χαρακτήρα και προκαλούν δυσφορία. Άνδρας εντοπίστηκε από κατοίκους να μεταφέρει ύποπτο μηχανισμό και, όταν η αστυνομία τον πλησίασε, επιχείρησε να τον ενεργοποιήσει, αλλά οι αστυνομικοί πρόλαβαν και τον πυροβόλησαν, σκοτώνοντάς τον. Ακόμη πέντε άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους, επίσης όταν προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν εκρηκτικά.

Σχόλια