default-image

Τρία εκατομμύρια λαού ενάντια στη βία

Κόσμος
Τρία εκατομμύρια λαού ενάντια στη βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη ενώθηκε αφήνοντας πίσω της διχασμούς και έριδες. Η ιστορία έγραψε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της σύγχρονης εποχής και η Γηραιά Ήπειρος θυμήθηκε όλα εκείνα που διαμορφώνουν την ταυτότητά της, την αδελφοσύνη, την ελευθερία και κυρίως το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας του λόγου, και την ισότητα, τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, έννοιες με τεράστια βαρύτητα για όλους μας αλλά και την ίδια τη Γαλλία.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_k8mawih8/

Όπως είπε και ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ, «το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου», η Πόλη του Φωτός που έλαμψε με το μήνυμα των μεγαλύτερων ιδανικών που διαμόρφωσαν την ιστορία της χώρας και της Ευρώπης, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μια πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα "Είμαι κι εγώ Σαρλί".

Όλοι μαζί

Με μια φωνή, σαν εκείνη των 50 και πλέον ηγετών από κάθε γωνιά του πλανήτη που από κοινού με τις οικογένειες των θυμάτων του τριήμερου του τρόμου, των συντακτών του Charlie Hebdo οι οποίοι επέζησαν από το τρομοκρατικό χτύπημα και του πλέον του 1,5 εκατομμυρίου κόσμου που κατέκλυσε τη γαλλική μητρόπολη διατράνωσαν ότι καμιά μορφή τρομοκρατίας, κανένας φανατισμός, καμιά απειλή βίας δεν μπορεί να φιμώσει την ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου, το δικαίωμα του να σκεφτόμαστε ελεύθερα και να διατυπώνουμε αβίαστα τη γνώμη μας.

Η φωνή του Βολταίρου ακούστηκε ηχηρή από τα βάθη των αιώνων στη μεγαλειώδη χθεσινή διαδήλωση μνήμης για τα 17 θύματα των τρομοκρατών που σφάγιασαν τους δημοσιογράφους του περιοδικού Charlie Hebdo και σκόρπισαν τον τρόμο στο Παρίσι και ταυτόχρονα στην εκδήλωση πυγμής και σθένους για τη δύναμη της σκέψης και της ελευθερίας: «Δε συμφωνώ ούτε με λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω ακόμα και με το τίμημα της ζωής μου το δικαίωμά σου να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις».

Γράφτηκε ιστορία

Χθες στην πλατεία Ελευθερίας του Παρισιού γράφτηκε ιστορία σε μια διαδήλωση που δεν είχε προηγούμενο κάνοντας τον ευρωπαϊκό Τύπο να μιλάει για ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη (turning point). Η φωνή διαμαρτυρίας, σε αυτή την ιστορική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας έπειτα από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που συγκλόνισαν τη Γαλλία με 17 νεκρούς δεν ήταν μόνο μια πραγματική λαοθάλασσα, ένα πλήθος πρωτοφανές στην πρόσφατη ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ήταν ένα μήνυμα ενότητας της Ευρώπης, με τους ηγέτες της να ξεχνούν όλα εκείνα που τους χώριζαν για να δώσουν τα χέρια και να πορευτούν ενώνοντας την ψυχή, την καρδιά και τη σκέψη τους με όλο τον κόσμο που έγινε ένα, έχοντας σαν σύνθημα το «είμαστε όλοι Charlie» (Je suis Charlie). Αυτοί που επιχείρησαν να γονατίσουν την Ευρώπη, τελικά την έκαναν να σταθεί στα πόδια της, δείχνοντας πόσο καλύτερη είναι η δράση έναντι της αντι-δράσης, η ψύχραιμη σκέψη και η ώριμη αντίδραση απέναντι σε όσους θέλησαν να επιβάλουν τον τρόμο.

Μέγιστες αξίες

Ηγέτες και απλός κόσμος από κάθε πολιτικό χώρο, κάθε θρησκεία, κάθε ιδεολογία, χωρίς πολιτικά συνθήματα χωρίς εθνικά συνθήματα, όλοι ένα. Ενωμένοι, σηματοδοτώντας μια ιστορική μέρα που έφερε στο προσκήνιο τις μέγιστες ανθρώπινες αξίες που η Ευρώπη έμοιαζε να έχει ξεχάσει στη σκιά της πρωτοφανούς κρίσης.

Και όμως. Αρχηγοί χωρίς εμβλήματα, άνθρωποι χωρίς ομάδες, φυλές χωρίς κράτη, πλημμύρισαν τη Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τις εικόνες που προκάλεσαν ρίγη και δάκρυα και μεταδόθηκαν ζωντανά από όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη και την «ΚΡΗΤΗ TV» που διέκοψε το πρόγραμμά της συντονιζόμενη με έκτακτο δελτίο ειδήσεων με την καρδιά των γεγονότων.

Πρωτεύουσα όλων μας

Χθες, το Παρίσι έγινε η πρωτεύουσα της δημοκρατικής ηθικής. Η πρωτεύουσα των αξιών της Ευρώπης. Η πρωτεύουσα όλων μας. Που θυμηθήκαμε τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος και να κουβαλάς στο γονιδίωμά σου το βαρύ φορτίο των πανανθρώπινων αξιών για τις οποίες χύθηκε τόσο αίμα. Εκείνες που υπερασπίστηκαν τόσες μορφές διανόησης που ακόμα και σήμερα αποτελούν σύμβολα.

Στην πλατεία της Δημοκρατίας της Πόλης του Φωτός έλαμψε η δύναμη του πολιτισμού, κυμάτισαν σημαίες από όλα τα κράτη, περπάτησαν σιωπηλοί και σκεφτικοί ηγέτες που αποποιήθηκαν τα προνόμιά τους και ενώθηκαν με εκατομμύρια ανθρώπους όλων των χρωμάτων, όλων των θρησκειών, όλων των τάξεων, με ένα και μόνο οδηγό: το κοινό συναίσθημα της αγάπης, της ελευθερίας και της ισότητας. Των συμβόλων της γαλλικής επανάστασης. Της δημοκρατίας. Της ίδιας της Ευρώπης.

Όλοι Γάλλοι

Χθες στο Παρίσι γίναμε όλοι Γάλλοι, ξαναγίναμε όλοι Ευρωπαίοι και θυμηθήκαμε τι θα πει να μπορείς να ζεις ελεύθερος, χωρίς τη σκιά του φόβου, πόσο πιο δυνατό όπλο είναι οι πένες και το μελάνι από κάθε καλάσνικοφ ή πιστόλι.

Χθες η φωνή του Καρτέσιου αντήχησε στα αφτιά μας: «Σκέφτομαι άρα υπάρχω». Και μαζί η φράση που μας διδάσκει τις αξίες και τον πολιτισμό: «Je pense donc» (σκέφτομαι... ΕΤΣΙ). Δίνοντάς μας και ένα δίδαγμα σαν Έλληνες, σαν πολίτες αυτής της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία. Ότι σε αυτούς τους δύσκολους κρίσιμους καιρούς η ευθύνη απέναντι στην ιστορία είναι μεγάλη. Οι διχασμοί δεν έχουν θέση μπροστά στις απειλές για την ελευθερία και τη ζωή. Οι αξίες δεν έχουν χρώμα, σημαίες και σύμβολα, δε γνωρίζουν θρησκείες και σύνορα. Είναι πανανθρώπινες. Και οφείλουμε να τις προστατεύουμε απέναντι σε κάθε απειλή.

«Είμαι κι εγώ Charlie» γράφει η μάσκα ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Είμαστε όλοι Σαρλί»

Η συγκλονιστική διαδήλωση στο Παρίσι με τη συμμετοχή μιας πρωτοφανούς λαοθάλασσας ήταν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, στη μνήμη των θυμάτων του τριημέρου του τρόμου που ακολούθησε το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο σε πολλές γωνιές της Ευρώπης. Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, στο Λονδίνο το πλήθος στην πλατεία Τραφάλγκαρ κρατούσε γαλλικές σημαίες, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις «εναντίον του μίσους» και παντού οι πολίτες κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Σαρλί».

Την ίδια στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς, μετά τις πληροφορίες της Βρετανικής ΜΙ5 για κίνδυνο χτυπημάτων και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τον κώδωνα του κινδύνου χτυπά και η γερμανική Bild, αναφέροντας ότι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Bild

Στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά "ανακοίνωσαν" ένα νέο κύμα επιθέσεων. Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τη Bild δεν υπάρχει πάντως αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων. Το δημοσίευμα ήρθε την ώρα που γινόταν γνωστό ότι στόχος εμπρηστικής επίθεσης έγιναν τη νύχτα προς Κυριακή τα γραφεία της Hamburger Morgenpost στο Αμβούργο, εφημερίδας που είχε αναδημοσιεύσει σκίτσα του Charlie Hebdo με τον Μωάμεθ σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Ο συναγερμός στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκεται στο "κόκκινο", ενώ το θέμα θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Χθες, στα πλαίσια της μεγάλης συγκέντρωσης στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου, «Διεθνής συνάντηση κατά της τρομοκρατίας» την οποία οργάνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι στόχος ήταν «να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων».

Το ζευγάρι του τρόμου

Σε επίπεδο ερευνών το ανθρωποκυνηγητό επικεντρώνεται στην Χαγιάτ Μπουμεντιάν, την Αλγερινή σύντροφο του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος σκοτώθηκε στο σούπερ μάρκετ της Πορτ ντε Βενσέν και η οποία αναχώρησε για την Τουρκία «εδώ και μερικές ημέρες», όπως δήλωσε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν και καταζητείται για το ρόλο της τόσο στην επίθεση στο Μονρούζ, κατά την οποία σκοτώθηκε μία αστυνομικός και τραυματίστηκε σοβαρά ένας δημοτικός υπάλληλος όσο και στην επίθεση κατά του σουπέρ-μάρκετ, εκείνη βρισκόταν πιθανότατα στην Τουρκία όταν πραγματοποιήθηκαν οι δύο επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το ζευγάρι φέρεται να πέρασε και από την Κρήτη μαζί με τον 26χρονο σύζυγό της, σύμφωνα με τη Γαλλική Le Monde. Εντωμεταξύ, την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μία αστυνομικό την Πέμπτη σε προάστιο του Παρισιού ανέλαβε «μετά θάνατον» ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί.

Μέσω βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε χθες στο διαδίκτυο, αλλά γρήγορα αποσύρθηκε, ο Κουλιμπαλί δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και υπερασπίστηκε το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του Charlie Hebdo, καθώς και στο εβραϊκό παντοπωλείο. Μιλώντας άπταιστα Γαλλικά και σπαστά Αραβικά, φορώντας διαφορετικά ρούχα σε κάθε πλάνο, ο Κουλιμπαλί υποστηρίζει ότι ενήργησε «εναντίον της αστυνομίας».

«Αντ. Σαμαράς: Ενωμένοι σε αυτή τη μάχη»

«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση του Παρισιού υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στη Γαλλία.

Με δήλωσή του σε δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης France2, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έζησε μια «καταπληκτική» εμπειρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το "παρών" στην κινητοποίηση έδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανόλη Γλέζο, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Γιώργο Κατρούγκαλο. Τον Αντώνη Σαμαρά - μεταξύ των 44 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη διαδήλωση - υποδέχτηκε στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση ηγετών, που, θέλοντας να δείξουν ότι και οι ίδιοι «δε φοβούνται», όπως ήταν το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών, περπάτησαν μέσα στον κόσμο χωρίς προσωπική φρουρά. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιανόητο έως τα τώρα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιού, ο οποίος περπάτησε σχεδόν δίπλα στον Παλαιστίνιο Μαχμούτ Αμπάς.

Η ιστορική αυτή κινητοποίηση τελέστηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πομπής, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόι, λίγο πιο πέρα από το Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Άνγκελα Μέρκελ βάδισαν στο μέσον της πομπής.

Πενήντα ηγέτες στο Παρίσι

Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που μετέβησαν στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, και πήραν μέρος στην πορεία ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας Γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Στην πορεία παρέστη και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ από ρωσικής πλευράς συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης, βρέθηκαν στο Παρίσι ηγέτες αφρικανικών χωρών, όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, καθώς και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά.

Παρόντες ήταν ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Από τη συγκέντρωση αποκλείστηκε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στα περίχωρα του Παρισιού. Η ίδια η Λεπέν έχει καταγγείλει «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί.

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τη Γαλλία σε όλο τον κόσμο.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News