default-image

Παρίσι: Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου

Κόσμος
Παρίσι: Λαοθάλασσα στην πορεία κατά του φόβου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μία ιστορική συγκέντρωση, τη μεγαλύτερη από την απελευθέρωση του Παρισιού από τους ναζί το 1944, τεράστια πλήθη ύψωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα δυνατή φωνή υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo και το διήμερο τρόμου που ακολούθησε. Δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο έδωσαν το "παρών" στην πορεία ενότητας, γεγονός εξίσου πρωτοφανές στην ιστορία...

Συγγενείς των θυμάτων του τριήμερου εφιάλτη που έζησε η Γαλλία και συνάδελφοι των σκιτσογράφων που θρηνεί η εφημερίδα Charlie Hebdo βρέθηκαν στην κεφαλή της πορείας ενότητας.  

Η προσέλευση ήταν "πρωτοφανής" σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το οποίο ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει ακριβή αριθμό, καθώς τα πλήθη ήταν τόσο μεγάλα που εξαπλώθηκαν πέραν της καθορισμένης διαδρομής της πορείας.

Μια πραγματική λαοθάλασσα πλημμύρισε την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας όπου πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν τη γαλλική σημαία και πανό με το σύνθημα "Είμαι κι εγώ Σαρλί".

Εκτιμάται, σύμφωνα με το in.gr, ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι πλημμύρισαν το Παρίσι, και άλλο ένα εκατομμύριο διαδήλωσε σε όλη τη Γαλλία. Συνολικά τρία εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν μπροστά για να υψώσουν τοίχος στο φόβο και να υπερασπιστούν τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης που συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων προτού μεταβούν στη δημοκρατική πορεία εναντίον της τρομοκρατίας.

«Να κραδαίνετε τα στυλό σας» ή «Ελευθερία, ισότητα, σχεδιάζετε, γράφετε» είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που γράφουν τα πανό των διαδηλωτών που αποτίνουν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που διέπραξαν οι 3 τζιχαντιστές αυτή την εβδομάδα: στους 12 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην έφοδο εναντίον των γραφείων του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo την Τετάρτη, στην αστυνομικό που έχασε τη ζωή της σε μία επίθεση με πυροβολισμούς και στους 4 ομήρους που σκοτώθηκαν σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ την Παρασκευή.

Παρόντες δεκάδες ηγέτες

Η πορεία πραγματοποιήθηκε παρουσία περίπου 60 ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων ξένων κρατών, σύμφωνα με το ethnos.gr, καθώς και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ανάμεσά τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και οκτώ Αφρικανοί πρόεδροι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Από την Ελλάδα, το "παρών" έδωσαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καθώς και μια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας Γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Διαψεύδοντας τις φήμες που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα δε θα παραστεί στην πορεία, ωστόσο οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας Έρικ Χόλντερ.

Στη γαλλική προεδρία, χαιρέτισαν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πρωτίστως όμως πρόκειται για τη «συσπείρωση του γαλλικού λαού», προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop Paris Match που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές μέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να επιδείξει εθνική ενότητα.

«Είμαι κι εγώ Charlie» γράφει η μάσκα ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι οικογένειες των θυμάτων πρωτοστατούν στην πορεία. Ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του οποίου η πρόεδρος Μαρίν Λε Πεν καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από τις προετοιμασίες της πορείας στο Παρίσι κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν στην περιφέρεια.

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας -700.000 συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών- προοιωνίζουν ακόμη μεγαλύτερες στην πρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς να κάνει λόγο για «εκατομμύρια».

Bild: "Το Παρίσι ήταν μόνο η αρχή"

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός κύματος επιθέσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση των επικοινωνιών της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, όπως αναφέρει το ethnos.gr, εντός των υπηρεσιών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) έχει υποκλέψει συνομιλίες στις οποίες οι ηγέτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ουσιαστικά "ανακοίνωσαν" ένα νέο κύμα επιθέσεων.

Σε αυτές τις υποκλαπείσες συνομιλίες, το Παρίσι μνημονεύεται ως το σήμα για μια σειρά επιθέσεων και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σύμφωνα με την Bild δεν υπάρχει πάντως αναφορά σε συγκεκριμένο σχέδιο επιθέσεων.

Η ιστορική αυτή κινητοποίηση, τελείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Αντ. Σαμαράς

«Φάρο της ελευθέριας για ολόκληρο τον κόσμο» χαρακτήρισε τη μεγαλειώδη πορεία κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε το "παρών" ανάμεσα σε τουλάχιστον 50 ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της. Είμαστε ενωμένοι μαζί με τους Γάλλους, σκεφτόμαστε το ίδιο ακριβώς πράγμα, δηλαδή την ελευθερία, τα ιδεώδη της δημοκρατίας. Επιπλέον είμαστε μαζί σας σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών. Αυτό επιδιώκουμε, γι' αυτό ήμασταν όλοι εδώ σήμερα. Αυτό που ζήσαμε ήταν καταπληκτικό».

Στο ερώτημα εάν η σημερινή ημέρα είναι ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη και τον κόσμο απάντησε: «Το ελπίζω πραγματικά και πιστεύω ότι θα είναι».

Συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τη Γαλλία σε όλο τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News