default-image

17 νεκροί στη Γαλλία - Μεγάλη πορεία την Κυριακή στο Παρίσι

Κόσμος
17 νεκροί στη Γαλλία - Μεγάλη πορεία την Κυριακή στο Παρίσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Αρχές στη Γαλλία βρίσκονται στο κυνήγι των συνεργών των αδελφών Κουασί που πραγματοποίησαν την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo, καθώς και του ενόπλου που εισέβαλε στο εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι.

Συνολικά, στο τριήμερο του τρόμου στη γαλλική πρωτεύουσα 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι τρεις ένοπλοι σκοτώθηκαν μετά από διπλή επέμβαση της αστυνομίας στα μέτωπα ομηρίας.

Νεκροί είναι οι δράστες και τέσσερις όμηροι στη διπλή έφοδο στα μέτωπα ομηρίας.

Σύμφωνα με το France 24, ο 32χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί, ο δράστης της επίθεσης στο εβραϊκό σουπερμάρκετ, τηλεφώνησε από τη Βενσέν σε φίλους του, καλώντας τους να πραγματοποιήσουν και νέες επιθέσεις.

Όπως ανέφερε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, ο άνδρας «ζήτησε από τους φίλους του να πάνε να επιτεθούν σε διάφορους στόχους, κυρίως σε αστυνομικά τμήματα στα προάστια του Παρισιού».

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση από τη σκηνή της ομηρίας, ο ισλαμιστής είπε ότι είχε «συντονίσει» τις ενέργειές του με εκείνες των αδελφών Κουασί.

Κεντρική φιγούρα στον «πυρήνα Κουασί» φέρεται να είχε μία νεαρή γυναίκα, η Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του 32χρονου Κουλιμπαλί, η οποία παραμένει ελεύθερη και θεωρείται «οπλισμένη και επικίνδυνη».

Η 26χρονη Μπουμεντιέν και ο 32χρονος Κουλιμπαλί είχαν παντρευτεί με θρησκευτική τελετή, αλλά ο γάμος τους δε θεωρείται νόμιμος από τη γαλλική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πολιτικό γάμο.

Όπως αναφέρει το BBC, εκτιμάται ότι η Μπουμεντιέν βρισκόταν με τον Κουλιμπαλί στο περιστατικό δολοφονίας της δημοτικής αστυνομικού στη Μονρούζ την Πέμπτη. Οι Αρχές την περιγράφουν ως «οπλισμένη και επικίνδυνη».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών που δείχνουν τον Κουλιμπαλί και τη Μπουμεντιέν το 2010. Η γυναίκα φορά νικάμπ (μαντίλα που καλύπτει όλο το πρόσωπο), ενώ σε μία από τις φωτογραφίες έχει στραμμένο ένα τόξο προς την κάμερα.

Ο γενικός εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν είπε ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στη γυναίκα. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να καθοριστεί ποιοι ήταν οι συνεργοί, πώς χρηματοδοτήθηκαν αυτές οι εγκληματικές πράξεις (ενώ η έρευνα θα επικεντρωθεί και) σε όλη την καθοδήγηση και τη βοήθεια που θα μπορούσαν να είχαν λάβει είτε στη Γαλλία, είτε στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι 16 άτομα κρατούνται για ανάκριση, ανάμεσά τους και η σύζυγος του ενός από τα δύο αδέλφια Κουασί και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζεται πως δείχνει τη Χαγιάτ Μπουμεντιέν να ξεφεύγει από το παντοπωλείο όπου ο σύντροφό της προκάλεσε χάος σκοτώνοντας τέσσερις ομήρους πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών κατά την έφοδο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Μεγάλη πορεία την Κυριακή στο Παρίσι

Την ίδια ώρα, πορεία ενότητας οργανώνεται την Κυριακή στο "μουδιασμένο" Παρίσι με τη συμμετοχή Ευρωπαίων ηγετών, ανάμεσά τους και του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στον απόηχο της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης στο Charlie Hebdo.

Ενώ λοιπόν το επίπεδο συναγερμού θα παραμείνει αυξημένο για αρκετές εβδομάδες ακόμη με τις ένοπλες δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς, η γαλλική πρωτεύουσα κινείται ήδη στους ρυθμούς της πορείας υπέρ της ελευθερίας, η οποία αναμένεται μεγαλειώδης, καθώς εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 1.000.000 κόσμου.

Στη μεγάλη πορεία για τη Δημοκρατία έχουν κληθεί να μετάσχουν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας, και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και θρησκειών, αλλά αποκλείστηκε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Με μια φωτεινή επιγραφή που άναψε πάνω στην Αψίδα του Θριάμβου και γράφει «Το Παρίσι είναι Charlie», η Πόλη του Φωτός είναι έτοιμη για τη μαζική κινητοποίηση.

Την παρουσία τους έχουν ήδη επιβεβαιώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας. H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία «εντυπωσιάστηκε από την ενότητα του γαλλικού λαού», αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στην πορεία.

Ήδη από την Παρασκευή είχε γνωστοποιήσει ότι θα λάβει μέρος ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι. «Ισπανία και Γαλλία μαζί κατά της τρομοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας», έγραψε ο Ραχόι στο Twitter.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα παραστεί επίσης στην πορεία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". «Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συμμετάσχει στο Παρίσι στην πορεία προκειμένου να επιδείξει την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό», επισήμανε το τουρκικό πρακτορείο.

Την πρόσκληση του προέδρου Ολάντ αποδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. «Αποδέχθηκα την πρόταση να συμμετάσχω στην πορεία ενότητας, αυτήν την Κυριακή στο Παρίσι, για να τιμήσουμε τις αξίες που εκπροσωπεί η Σαρλί Εμπντό», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι θα δώσει και αυτός το "παρών".

Εκτός από το Παρίσι, συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων θα οργανωθούν επίσης σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις.

Διαδηλώσεις έγιναν και το Σάββατο

Σχεδόν 230.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Γαλλίας αποτίνοντας φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που βύθισαν τη Γαλλία στο πένθος τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η μαζικότερη συγκέντρωση καταγράφθηκε στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία, την οποία διέκοπταν μόνο τα χειροκροτήματα ενώ οι συμμετέχοντες κρατούσαν αφίσες και πανό που έγραφαν κυρίως την φράση «Είμαι κι εγώ Σαρλί», το σύνθημα που αναφέρεται στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας "Σαρλί Εμπντό" όπου 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

«Τάσσομαι κατά του ρατσισμού», «τάσσομαι υπέρ του διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος» έγραφαν επίσης τα πανό των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης η οποία πριν από 3 χρόνια είχε συγκλονιστεί από τις 7 δολοφονίες που είχε διαπράξει σε μία εβδομάδα ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μεράχ.

Στη Ναντ (δυτικά) 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «Να ζούμε μαζί, ελεύθεροι, ίσοι και αλληλέγγυοι».

Στο Πο (νοτιοδυτικά) τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές - σχεδόν 40.000 σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή που οργάνωσε τη συγκέντρωση - πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία.

«Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο λαϊκό κίνημα (…). Είναι όμορφο και σημαντικό, απείρως πολύτιμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κεντρώος δήμαρχος Φρανσουά Μπαϊρού. Επικεφαλής της πορείας ήταν μαθητές λυκείου που κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα «είμαστε όλοι Σαρλί».

Στο Μπεσανσόν (δυτικά) οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 20.000, στην Ορλεάνη (κεντρικά) ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 20.000 ανθρώπους.

Στη Νίκαια, νοτιοανατολικά, τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε μια μαζική διαδήλωση δεδομένου του ότι η πόλη αριθμεί 350.000 κατοίκους.

Από τη μαζική διαδήλωση του Σαββάτου στη Νίκαια της Γαλλίας.

"Αστακός" το Παρίσι για τη μεγαλειώδη διαδήλωση

Το αντιτρομοκρατικό σχέδιο που έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στην περιοχή του Παρισιού, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από την Τετάρτη, θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και τις προσεχείς εβδομάδες ενώ πρόσθετα μέτρα ασφαλείας προβλέπεται να ληφθούν μετά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

«Είμαστε, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Είναι συνεπώς σημαντικό το σχέδιο Vigipirate, το οποίο έχει τεθεί εκ νέου σε πλήρη εφαρμογή για την περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς και προβλέπει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην υπόλοιπη χώρα, να εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες», διευκρίνισε ο υπουργός στο τέλος της συνεδρίασης κρίσης που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο.

Παράλληλα ο Καζνέβ τόνισε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί» για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Παρίσι, στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στη Γαλλία και στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι - κινητοποίηση που οργανώνεται υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας ενάντια στην τρομοκρατία. «Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί ώστε η διαδήλωση αυτή να διεξαχθεί με περισυλλογή, σεβασμό και ασφάλεια», τόνισε ο Καζνέβ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News