default-image

Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του AirAsia

Κόσμος
Οι πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια του AirAsia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονιστικές είναι οι πρώτες φωτογραφίες που ήρθαν στη δημοσιότητα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της AirAsia, που συνετρίβη στη θάλασσα της Ιάβας στις 28 Δεκεμβρίου.

Η ουρά του αεροσκάφους εντοπίστηκε στο βυθό της θάλασσας σε βάθος 30 χιλιομέτρων από το σημείο που έδωσε το τελευταίο σήμα του, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης της Ινδονησίας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών που θα δώσουν πολλές απαντήσεις για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Η πτήση QZ8501 με 162 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε από τα ραντάρ βόρεια της θάλασσας της Ιάβας, λιγότερο από μισή ώρα μετά την απογείωσή του από την Ινδονησία για την Σουραμπάγια της Σιγκαπούρης.

«Βρήκαμε την ουρά και αυτό ήταν ο κύριος στόχος μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τζακάρτα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φρανσίσκους Μπάμπανγκ Σοελίστιο.

Δύτες βρήκαν την ουρά, αφού εντοπίστηκε από υποθαλάσσιο μηχάνημα με σαρωτή, πρόσθεσε ο επικεφαλής, ενώ έδειξε φωτογραφίες από τα συντρίμμια στα οποία φαίνονται τα γράμματα από το βυθισμένο κουφάρι του αεροπλάνου, συγκρίνοντάς τα με ένα κανονικό airbus.

«Μπορώ να επιβεβαιώσε ότι βρήκαμε μέρος της ουράς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τώρα η ομάδα προσπαθεί να εντοπίση το μαύρο κουτί».

Σαράντα πτώματα και συντρίμμια έχουν ήδη ανασυρθεί από την επιφάνεια της θάλασσας της Βόρνεο, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι και τα πελώρια κύματα δυσκολεύουν τις έρευνες των δυτών να προσεγγίσουν περισσότερο σε αντικείμενα που πιθανώς ανήκουν στο αεροσκάφος που έχει εντοπίσει το σόναρ στον πυθμένα.

Ο εντοπισμός της ουράς αποτελούσε τον πρώτο στόχο καθώς η φωνή από το πιλοτήριο και τα δεδομένα της πτήσης θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής.

Τα σήματα από τα μαύρα κουτιά

Στο λιμάνι Πάνγκαλαν Μπαν της Βόρνεο, που βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο της πτώσης, ο συντονιστής της επιχείρησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που δυκόλευαν τις έρευνες εδώ και δέκα ημέρες έχουν υποχωρήσει και οι δύτες βρίσκονται στο νερό.

Ωστόσο, την ώρα που πλοία με ανιχνευτές σημάτων από το «μαύρο κουτί» που πλησιάζουν στο σημείο, ο ίδιος είπε ότι η ουρά του αεροσκάφους μπορεί να μην έχει μείνει τελείως ανέπαφη.

«Ο τόπος που βρέθηκε η ουρά είναι αρκετά μακριά από το σημείο από το οποίο χάθηκε η επαφή, περίπου 30 χιλιόμετρα. Το μαύρο κουτί βρίσκεται πίσω από την πόρτα, στα δεξιά της ουράς. Υπάρχει πιθανότητα η ουρά και το μαύρο κουτί να έχουν σπάσει», σημείωσε.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News