Κόσμος

Αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ σε ψαράδες από τη Shell

Σε συμβιβασμό για καταβολή αποζημίωσης περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ κατέληξε η νομική μάχη ανάμεσα στη Shell και ψαράδες στη Νιγηρία, για την χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή που έχει σημειωθεί στη χώρα.

Οι δύο πετρελαϊκές κηλίδες το 2008 και το 2009 προήλθαν από τον ίδιο σωλήνα στον αγωγό "Trans Niger Pipeline", ο οποίος μεταφέρει περίπου 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με το BBC.

Η Shell θα καταβάλει 44 εκατομμύρια ευρώ σε 15.600 ψαράδες και τα υπόλοιπα στην τοπική κοινότητα. Κατά τη νομική μάχη, που διήρκεσε τρία χρόνια, η Shell επέρριπτε την ευθύνη για τις πετρελαιοκηλίδες στην κλοπή πετρελαίου από τους αγωγούς της.

"Από την αρχή, αναλάβαμε την ευθύνη για τις δύο εξαιρετικά λυπηρές διαρροές στο Bodo", δήλωσε ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Mutiu Sunmonu. Η εταιρία δικηγόρων που εκπροσώπησε τους ψαράδες ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που καταβάλλεται αποζημίωση για πετρελαϊκές κηλίδες στη Νιγηρία. Όσον αφορά στην έκταση της μόλυνσης, η Shell έκανε λόγο για διαρροή ποσότητας περίπου 4.000 βαρελιών ενώ η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη εκτιμήσεις ανεξάρτητου εκτιμητή, μιλούσε για 100.000 βαρέλια.

Πηγή: lifo.gr

Σχόλια