Κόσμος

Αντι-μουσουλμανικές διαδηλώσεις στη Γερμανία

Χιλιάδες Γερμανοί διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή του Ισλάμ. Ωστόσο σε αρκετές γερμανικές πόλεις υπήρξαν και αντι-διαδηλώσεις, ενώ στην Πύλη του Βραδεμβούργου και σε άλλα μνημεία γερμανικών πόλεων έκλεισε ο φωτισμός ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διαδηλώσεις κατά των μεταναστών.

Τις διαδηλώσεις κατά μεταναστών διοργανώνει ένα νέο αντι-μεταναστευτικό κίνημα, το PEGIDA (Πατριώτες Ευρωπαίοι Εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης).

Περίπου 18.000 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής αριθμός, συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα στη Δρέσδη, όπου σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση τους τελευταίους μήνες λαμβάνουν χώρα στους δρόμους της πόλης τέτοιες διαδηλώσεις.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο και την Κολωνία, ωστόσο οι συγκεκριμένες επισκιάστηκαν από συγκεντρώσεις αντι-διαδηλωτών, οι οποίοι κατηγορούν το PEGIDA ότι υποκινεί αισθήματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Οι διαδηλωτές του PEGIDA κρατούσαν στα χέρια τους γερμανικές σημαίες και πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ενάντια στο θρησκευτικό φανατισμό και κάθε είδους ριζοσπαστισμό».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία θεωρεί έκφραση ρατσισμού αυτές τις διαδηλώσεις, έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για το νέο έτος έκκληση να γυρίσουν την πλάτη τους οι Γερμανοί σε αυτές, λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρέπει να καλωσορίσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τον πόλεμο».

Η ίδια είχε πει ότι «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, η εχθρότητα προς τους αλλοδαπούς καθώς και ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας δήλωσε από την πλευρά του ότι «η Γερμανία είναι μια χώρα όπου οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι και η σιωπηλή πλειοψηφία δε θα πρέπει να παραμένει σιωπηλή, αλλά θα πρέπει να ξεχυθεί στους δρόμους και να δείξει το πρόσωπό της».

Στην Κολωνία, όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι, ο αριθμός των αντι-διαδηλωτών ήταν περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από αυτών των διαδηλωτών του PEGIDA.

Πολλοί Γερμανοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τον αυξανόμενο αριθμό των αιτούντων άσυλο, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη Συρία. Ο αριθμός των μεταναστών που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία το 2014 ήταν 4 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν του 2012, καθώς η χώρα έχει ελαστικούς κανόνες παροχής ασύλου.

Σχόλια