default-image

Καππαδοκία: Στο φως η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο

Κόσμος
Καππαδοκία: Στο φως η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην επαρχία Νεβσεχίρ, φημισμένη για τις υπόγειες πόλεις της, η σκαπάνη ανακάλυψε ίσως τη μεγαλύτερη. Μιλούν για τη σημαντικότερη ανακάλυψη των τελευταίων ετών.

Θαμμένη κάτω από ένα λόφο, η αρχαιολογική σκαπάνη «χτύπησε» ενδεχομένως τη μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο. Ο λόγος για την πόλη που χρονολογείται πριν 5.000 χρόνια την οποία έφεραν στο φως οι εργασίες που εκτελούσε η τουρκική Υπηρεσία Οικιστικής Ανάπτυξης στην Καππαδοκία, στην επαρχία Νεβσεχίρ. Η Καππαδοκία και η συγκεκριμένη επαρχία της ανατολικής Ανατολίας είναι γνωστές για τις υπόγειες πόλεις της.

Έκπληκτοι οι μηχανικοί αντίκρισαν υπόγειες στοές, κρυμμένες εκκλησίες, ενώ οι μετρήσεις έδειξαν πως τα υπόγεια τούνελ της πόλης φτάνουν τα επτά χιλιόμετρα και το πλάτος τους είναι αρκετό για να περάσει ένα αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Οζκάν Τζακίρ, τα υπόγεια τούνελ χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων. Η έκταση της πόλης εντυπωσιάζει και πολλοί μιλούν για τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων ετών.

Όπως γράφει η Hurriyet, περίπου 1.500 κτίσματα μέσα και έξω από φρούριο της επαρχίας Νεβσεχίρ είχαν καταστραφεί και η υπόγεια πόλη αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των εργασιών αποχωμάτωσης για την κατασκευή νέων κτιρίων.

Οι γεωφυσικές έρευνες που έγιναν σε έκταση τεσσάρων χιλιομέτρων έδειξαν ότι η πόλη εκτείνεται κυκλικά κάτω από το φρούριο που πιθανότατα ανήκε στους Σελτζούκους.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στο μέγεθος της πόλης, ο δήμαρχος του Νεβσεχίρ Χασάν Ουνβέρ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι άλλες γνωστές υπόγειες συνοικίες μοιάζουν με την ...«κουζίνα» της!

Περίπου 44 αρχαία αντικείμενα έχουν μεταφερθεί για μελέτη και συντήρηση.

Πως έδειχνε η υπόγεια πόλη του  Ντερίνκουγιου (Μαλακοπή)

Η επαρχία Νεβσεχλίρ, ωστόσο, είναι ήδη γνωστή για άλλη μια εκπληκτική υπόγεια πόλη στο Ντερίνκουγιου (Μαλακοπή). Δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει μια ολόκληρη κοινότητα για πολλούς μήνες. Αποτελείται από ένα σύνθετο δίκτυο στενών σηράγγων και μικρών δωματίων, με αίθουσες αποθήκευσης φαγητού, στάβλους ζώων, κελάρια κρασιού και κουζίνες. Το Ντερίνκουγιου φτάνει σε βάθος 80 μέτρων και ο σκοπός του ήταν να προστατεύει και να στεγάζει τους ντόπιους όταν η πόλη τους δεχόταν επιδρομή. (Η εικόνα δείχνει πως θα έδειχνε η υπόγεια πόλη του Ντερίνκουγιου (Μαλακοπή).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News