Κόσμος

Ιδρύεται συριακή εκκλησία στην Τουρκία

Το πράσσινο φώς για την κατασκευή μιας εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη που αφορά τη συριακή μειονότητα δόθηκε από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας και μάλιστα για πρώτη φορά από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.

Επί της ουσίας όπως τόνισαν αξιωματούχοι, θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού μέχρι σήμερα αν και εκκλησίες είχαν ανακαινισθεί ή είχαν ανοίξει και πάλι για το κοινό, αυτή τη φορά η απόφαση έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας εκκλησίας.

Οι χριστιανοί αποτελούν μικρή μειονότητα και μερικές φορές πέφτουν θύματα επιθέσεων στην Τουρκία, χώρα με κοσμικό καθεστώς, ο πληθυσμός της οποίας είναι μουσουλμανικός σε ποσοστό 99% και το καθεστώς της κατηγορείται από τους επικριτές του για «ισλαμιστική παρέκκλιση».

Η κυβέρνηση της Άγκυρας, η οποία ελπίζει να επιτύχει την ένταξή της στην ΕΕ, διηύρυνε με την προοπτική αυτή τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, ανακαινίζοντας εκκλησία, μονές και συναγωγές και αποδίδοντάς τους κάποιες από τις ιδιοκτησίες τους.

Η εκκλησία πρόκειται να οικοδομηθεί στη συνοικία Γεσίλκιοϊ, στην όχθη της θάλασσας του Μαρμαρά, σε ένα οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το δήμο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Η κατασκευή της, η οποία θα αρχίσει μέσα στους προσεχείς μήνες, θα χρηματοδοτηθεί από ένα ίδρυμα το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συριακής καταγωγής πολιτών (ορθόδοξων και καθολικών) .

Σχόλια