Κόσμος

40 αγόρια απήγαγαν μέλη της Μπόκο Χαράμ

Φερόμενα μέλη της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ απήγαγαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στη βορειοανατολική Νιγηρία 40 νεαρούς άνδρες για να τους κάνουν μαχητές, έγινε γνωστό από κατοίκους της Πολιτείας του Μπόρνο.

Δεκάδες αντάρτες πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον του χωριού Μαλάρι, σε απόσταση 20 χλμ. από το δάσος Σαμπίσα, που φημίζεται ως ένα από τα κύρια κρησφύγετα της Μπόκο Χαράμ. Σαράντα αγόρια και νεαροί άνδρες ηλικίας από 10 ως 23 ετών απήχθησαν και οδηγήθηκαν μέσα στο δάσος, σύμφωνα με κατοίκους του χωριού που διέφυγαν.

Η είδηση της απαγωγής δεν έγινε γνωστή παρά χθες τη νύκτα, όταν κάτοικοι του χωριού κατάφεραν να φθάσουν στο Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της Πολιτείας του Μπόρνο.

Οι τηλεπικοινωνίες είναι προβληματικές σε μια περιοχή η οποία αποτελεί θέατρο σχεδόν καθημερινών επιθέσεων, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες καταστρέφουν κεραίες και τηλεφωνικούς στύλους.

"Έφθασαν οπισμένοι πάνω σε ημιφορτηγά και συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες μπροστά από το σπίτι του αρχηγού του χωριού. Έβγαλαν θρησκευτικές ομιλίες πριν επιλέξουν 40 από τα αγόρια μας και τα πάρουν μαζί τους", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους κατοίκους του χωριού, ο Μπουλάμα Μουχάμαντ.

"Οι δύο γιοι μου και τρία από τα ανίψια μου είναι μεταξύ των αγοριών που απήχθησαν από τους μαχητές της Μπόκο Χαράμ και πιστεύουμε ότι θα τους χρησιμοποιήσουν ως στρατιώτες", εξήγησε ο Μουχάμαντ.

"Όταν πληροφορηθήκαμε την απαγωγή των 40 αγοριών του Μαλάρι, αποφασίσαμε να διαφύγουμε επειδή κινδυνεύαμε να γίνουμε ο επόμενος στόχος τους", δήλωσε ο Αλαράμπα Μπαμπαγκόνι από το γειτονικό χωριό Μούλγκουι.

Ο νιγηριανός στρατός που σταθμεύει στο Μαϊντουγκούρι δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα την απαγωγή.

Η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να κρατεί περισότερα από 200 νεαρά κορίτσια τα οποία απήγαγε τον Απρίλιο από το σχολείο τους στο Τσίμποκ, στην Πολιτεία του Μπόρνο.

Σχόλια