Κόσμος

AirAsia: Εντοπίστηκαν δύο μεγάλα αντικείμενα του αεροσκάφους

Επικεφαλής σωστικών συνεργείων που λαμβάνουν μέρος στις έρευνες για το μοιραίο αεροσκάφος της AirAsia που κατέπεσε στη θάλασσα της Ιάβα υποστηρίζουν ότι, μετά την ανάσυρση 30 σορών, εντόπισαν τα ξημερώματα του Σαββάτου δύο μεγάλα αντικείμενα από το αεροπλάνο από το οποίο μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί μόνο λίγα, μικρά κομμάτια του.

Αριθμημένα φέρετρα με σορούς που περιμένουν αναγνώριση: Μέχρι τώρα, έχουν ανασυρθεί 30 σοροί από τους 162 επιβαίνοντες

«Με την ανακάλυψη κηλίδων πετρελαίου και τα δύο μεγάλα αντικείμενα του αεροσκάφους μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για τμήματα του αεροπλάνου της AirAsia που αναζητούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φρανσίσκους Μπαμπάνγκ Σοελίστιο, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε πως τα αντικείμενα αυτά εντοπίστηκαν σε βάθος δέκα μέτρων, ενώ γίνονται προσπάθειες λήψης εικόνων με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων οχημάτων.

Η έρευνα για το αεροσκάφος της AirAsia που εκτελούσε την πτήση QZ8501, το οποίο κατέληξε στη θάλασσα την Κυριακή, συνεχίζεται στα νερά της θάλασσας της Ιάβας, πλέον με υποθαλάσσια μέσα, αφού έφτασε εκεί ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Γαλλική ομάδα διάσωσης κάνει χρήση μηχανημάτων ακουστικού εντοπισμού για να εντοπίσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Παράλληλα, ερωτήματα εγείρονται για την πορεία που είχε ακολουθήσει το αεροσκάφος: Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας, η εταιρεία δεν είχε άδεια να χρησιμοποιήσει εκείνη την ημέρα τον αεροδιάδρομο στον οποίο πετούσε η QZ8501.

Ο αρμόδιος αξιωματούχος της Ινδονησίας ανέφερε πως το αεροσκάφος χρησιμοποίησε αεροδιάδρομο σε «διαφορετική χρονοθυρίδα για την οποία η αεροπορική εταιρεία δε διέθετε άδεια».

Κατά συνέπεια «η άδεια της AirAsia για αυτό τον αεροδιάδρομο πάγωσε, διότι η εταιρεία παραβίασε την άδεια πτήσης που της είχε δοθεί», ανέφερε το υπουργείο.

Το Airbus A320-200 πετούσε από τη Σουραμπάγια της Ινδονησίας προς τη Σιγκαπούρη με 162 ανθρώπους, όταν χάθηκε από τα ραντάρ. Επιζώντες δε βρέθηκαν και οι λόγοι του ατυχήματος παραμένουν άγνωστοι.

Σχόλια