Κόσμος

Ρωσία: Τον "δρόμο των ναζί" ακολουθεί η Ουκρανία

Η πορεία χιλιάδων Ουκρανών εθνικιστών οι οποίοι κρατούσαν πυρσούς στο κέντρο του Κιέβου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς δείχνει ότι η Ουκρανία ακολουθεί «τον δρόμο του ναζισμού», έκρινε στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η παρέλαση με τους πυρσούς στην Ουκρανία δείχνει ότι η χώρα συνεχίζει να ακολουθεί τον δρόμο των Ναζί» και μάλιστα «στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης!», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, εντεταλμένος για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Κιέβου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ακροδεξιών κομμάτων Σβόμποντα και Δεξιός Τομέας για την πορεία με σκοπό να τιμηθεί η 106η επέτειος από τη γέννηση του Στέπαν Μπάντερα - εκ των ιστορικών ηγετών των Ουκρανών εθνικιστών την περίοδο 1930-1950, ο οποίος συνεργάστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη χιτλερική Γερμανία.

Οι Ουκρανοί εθνικιστές θεωρούν τον Μπάντερα εθνικό ήρωα, άλλοι όμως, ιδίως οι φιλορώσοι, τον χαρακτηρίζουν συνεργάτη των Ναζί.

Ο κ. Ντολγκόφ καταδίκασε την επίθεση που δέχθηκε Ρώσος δημοσιογράφος στο Κίεβο ο οποίος κάλυπτε την πορεία της Ακροδεξιάς για λογαριασμό του δικτύου LifeNews, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο Κρεμλίνο. Ο δημοσιογράφος προπηλακίστηκε από Ουκρανούς.

Άτομα που συμμετείχαν στην πορεία απέσπασαν διά της βίας το τηλέφωνό του από τον δημοσιογράφο και κατέστρεψαν την κάμερα του εικονολήπτη του.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επέκρινε τον προπηλακισμό «των Ρώσων δημοσιογράφων που δεν έκαναν τίποτε άλλο πέρα από τη δουλειά τους» σε άλλο μήνυμά του μέσω Twitter, αφού παρατήρησε ειρωνικά ότι η επίθεση μάλλον οφειλόταν στο γεγονός πως «συνειδητοποίησαν» ότι εκτέθηκαν οι «απόψεις τους».

Η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι άρχισε έρευνα για την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια