Κόσμος

Τουρκία: Ακροδεξιά οργάνωση πίσω από την επίθεση σε αστυνομικούς

Μια ακροαριστερή τουρκική οργάνωση που είχε πραγματοποιήσει επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα το 2013 ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση ένοπλου χθες εναντίον αστυνομικών μπροστά από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για τo Επαναστατικό Μέτωπο/Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C), το οποίο σε προκήρυξη που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του το DHKP-C αναφέρει ότι δράστης αυτής της απόπειρας επίθεσης, που συνελήφθη από τις δυνάμεις της τάξης, είναι «ένας από τους μαχητές του».

Ο ένοπλος που ονομάζεται Φιράτ Οτσελίκ πέταξε το απόγευμα της Πέμπτης δύο χειροβομβίδες που δεν εξερράγησαν εναντίον αστυνoμικών που βρίσκονταν εν ώρα υπηρεσίας μπροστά από το ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, κατά μήκος της ευρωπαϊκής όχθης των Στενών του Βοσπόρου που κόβουν στα δύο τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Ο ύποπτος συνελήφθη αμέσως μετά από τις δυνάμεις της τάξης και η ανάκρισή του συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ανάληψη ευθύνης, το DHKP-C εξηγεί ότι έδρασε σε αντίποινα κατά της κυβέρνησης, μετά το θάνατο το Μάρτιο του 2014 του εφήβου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που του είχε προκαλέσει η αστυνομία στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2013.

Το μαρξιστικό και εκτός νόμου κίνημα αναφέρει ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι φονιάς» και πως «ο πρώην πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε αυτή τη σφαγή».

Το DHKP-C έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων τα τελευταία χρόνια. Το Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα κατά την οποία ένας Τούρκος φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε.

Σχόλια