Κόσμος

Στην Ιταλία το Blue Sky M με 900 μετανάστες – Βρέθηκαν 4 νεκροί


Τέσσερις μετανάστες βρέθηκαν νεκροί, στο πλοίο Blue Sky M που μετέφερε περίπου 900 μετανάστες στην πλειοψηφία τους από τη Συρία.


Το φορτηγό πλοίο με σημαία Μολδαβίας έφτασε περίπου στις 3:30 τοπική ώρα (04:30 ώρα Ελλάδας) στο λιμάνι της Καλλίπολης στη νοτιοανατολική Ιταλία.


«Αποτράπηκε η εκατόμβη, περισσότεροι από 900 μετανάστες διασώθηκαν επιβαίνοντες σε πλοίο με μπλοκαρισμένη μηχανή που κατευθυνόταν προς τις ακτές της Απουλίας» είναι το μήνυμα της ιταλικής ακτοφυλακής στον λογαριασμό της στο Twitter. Εκτιμάται ότι υπήρχε φόβος ότι το πλοίο θα έπεφτε στα βράχια.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Σύροι, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Μίμα Αντονάτζι.


Οι νεκροί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι επιζώντες σε δημόσια κτίρια όπου γίνεται εξακρίβωση των ταυτοτήτων τους. 

Οι λιμενικές αρχές θα προσπαθήσουν, επίσης, να εξακριβώσουν τους λόγους για τους οποίους το πλοίο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του, αναφέρει το in.gr.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μία γυναίκα γέννησε πάνω στο πλοίο.

Οι ιταλικές αρχές επενέβησαν όταν διαπίστωσαν ότι το πλοίο δεν ήταν ακυβέρνητο, αλλά έπλεε με τη μηχανή μπλοκαρισμένη με κατεύθυνση τις ακτές της Ιταλίας, αναφέρει το in.gr.

Έξι άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής επιβιβάσθηκαν χθες το βράδυ στο πλοίο και κατόρθωσαν την τελευταία στιγμή να τού αλλάξουν κατεύθυνση και να ξεμπλοκάρουν τη μηχανή, όταν αυτό βρισκόταν σε απόσταση μόλις 9 χιλιομέτρων από την ακτή.

Η οδύσσεια των μεταναστών που πιθανότατα ήταν στοιβαγμένοι για μέρες πάνω στο φορτηγό πλοίο, πήρε δραματική τροπή την Τρίτη στα ανοιχτά της Κέρκυρας, όταν επιβάτης του πλοίου κάλεσε μέσω κινητού στον τηλεφωνικό αριθμό 112 και ανέφερε κίνδυνο πάνω στο πλοίο.

Πληροφορίες ανέφεραν, σύμφωνα με το in.gr, πως στο φορτηγό πλοίο επιβαίνουν και ένοπλοι.

Μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και δύο περιπολικά του Λιμενικού Σώματος στάλθηκαν στην περιοχή και σύμφωνα με τις ελληνικές λιμενικές αρχές «δεν διαπιστώθηκε κάποιο μηχανικό πρόβλημα αλλά ούτε κάτι ύποπτο στο πλοίο».

Το Blue Sky M αρχικά είχε πορεία στο λιμάνι της Ριέκα, στη βόρεια Κροατία. Ωστόσο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις ιταλικές ακτές αναγκάζοντας τις αρχές της χώρας να παρέμβουν.

Σχόλια