default-image

Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε μάχες στο Ντονέτσκ

Κόσμος
Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε μάχες στο Ντονέτσκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες και 14 αντάρτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε μάχες στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ,  γεγονός που σηματοδοτεί τις πρώτες απώλειες των ενόπλων δυνάμεων μετά τη νέα εκεχειρία της 9ης Δεκεμβρίου στην ανατολική Ουκρανία όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Η ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.700 ανθρώπους αφότου ξέσπασε τον Απρίλιο. Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ αποτελεί ένα από τα σημεία όπου σημειώνονται πιο συχνά εχθροπραξίες, παρά τις εκεχειρίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, ο Ποροσένκο είχε δηλώσει ότι στις 15 Ιανουαρίου θα συναντήσει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν σχετικά με την σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε για άλλη μια φορά την πάγια θέση του ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία είναι «τεχνητή» και εισήχθη στη χώρα «από το εξωτερικό», από ανθρώπους που προχώρησαν σε «εισβολή και κατοχή και πρέπει να φύγουν», αναφερόμενος ξεκάθαρα στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο πράγματα θα επέτρεπαν να διευθετηθεί η κρίση: «το κλείσιμο των συνόρων» και «η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων».

Η Ρωσία, την οποία το Κίεβο και δυτικά κράτη κατηγορούν ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και ότι έχει αναπτύξει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, διαψεύδει ότι εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στη σύγκρουση αυτή.

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι ως και 10.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στην ανατολική Ουκρανία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News