Κόσμος

Ιρανό ταξίαρχο στο Ιράκ σκότωσε το Ισλαμικό Κράτος

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία - στο Ιράκ - υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματικού, την ώρα που παρείχε συμβουλές στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Την Κυριακή οι Φρουροί της Επανάστασης - επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων - ανακοίνωσαν τον θάνατο του ταξίαρχου Χαμίντ Ταγαβί, ο οποίος «έπεσε μάρτυρας» στη διάρκεια αποστολής για την παροχή συμβουλών στον στρατό και στους Ιρακινούς εθελοντές που πολεμούν το Ι.Κ. στη Σαμάρα, 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

Ένας από τους ιστότοπους οι οποίοι αναρτούν προκηρύξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων δημοσίευσε φωτογραφία στην οποία διακρίνεται το θύμα μαζί με τρία ακόμη πρόσωπα, στην οποία το κεφάλι του Ιρανού ταξίαρχου είναι σημαδεμένο με έναν κόκκινο κύκλο και με το μήνυμα: «Φωτογραφία του άπιστου Χαμίντ Ταγαβί που εξουδετερώθηκε από τους άνδρες του Ι.Κ. στην περιοχή της Σαμάρας».

Στον ιστότοπο αναρτήθηκε και άλλη φωτογραφία, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, η οποία δείχνει μόνο το κεφάλι του Ιρανού ταξίαρχου. Το Ι.Κ. δεν διευκρίνισε με ποιόν τρόπο δολοφονήθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ταγαβί, βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988), σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Η σορός του επαναπατρίστηκε και η κηδεία του τελέστηκε τη Δευτέρα στην Τεχεράνη, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

«Μερικοί τρελοί ρωτούν ποια σχέση υπάρχει μεταξύ της Σαμάρας και του Χαμίντ Ταγαβί, με όσα συμβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ», διερωτήθηκε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ιράν στην κηδεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars. «Η απάντηση είναι απλή. Αν άνθρωποι σαν τον Ταγαβί δεν δώσουν το αίμα τους στη Σαμάρα, τότε πρέπει να χυθεί δικό μας αίμα στο Σιστάν - Μπαλουτσιστάν, στο Σιράζ, στο Ισπαχάν. Αν άνθρωποι σαν τον μάρτυρα Ταγαβί δεν εμπλακούν στη Συρία και το Ιράκ εναντίον των τρομοκρατών, ο εχθρός θα επιδιώξει σίγουρα να προκαλέσει ανασφάλεια στη χώρα μας».

Με την εμπλοκή του στο Ιράκ και τη Συρία - έχει στείλει επίσης συμβούλους στη Δαμασκό - το Ιράν προσπαθεί να σταματήσει την προέλαση των σουνιτών τζιχαντιστών του Ι.Κ. στις χώρες αυτές και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν άμεση απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία, στην οποία πλειοψηφία είναι οι σιίτες μουσουλμάνοι.

Ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί, πιστεύουν ότι η προάσπιση των σιιτικών θρησκευτικών τόπων στο Ιράκ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία. Στη Σαμάρα υπάρχει σημαντικό σιιτικό τέμενος.

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η Τεχεράνη αρνιόταν καιρό τώρα οποιαδήποτε στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ, πριν παραδεχθεί ότι έχει στείλει όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους. Πάντως, το Ιράν δεν μετέχει στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

Σχόλια