default-image

Με δάκρυα και προσευχές τα 10 χρόνια από το τσουνάμι (photos)

Κόσμος
Με δάκρυα και προσευχές τα 10 χρόνια από το τσουνάμι (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια σειρά από εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν και επίσημοι αλλά και προσευχές, θυμούνται στην Ινδονησία την "μαύρη" μέρα που στοίχιωσε το μυαλό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων το 2004 και τα όσα ακολούθησαν από το φονικό τσουνάμι που προκάλεσε ανεπανόρθωτες καταστροφές σε 14 χώρες του Ινδικού Ωκεανού, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα.

Την 26η Δεκεμβρίου του 2004, ένας σεισμός μεγέθους 9,3 βαθμών- ο σφοδρότερος στον πλανήτη από το 1960- σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σουμάτρας, προκαλώντας τσουνάμι που έπληξε χώρες της Ασίας όπως τη Σρι Λάνκα και την Ταϊλάνδη και ακόμα και περιοχές στην Αφρική.

Σήμερα άνδρες και γυναίκες τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Ινδονησίας δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκδηλώσεις μνήμης σε ένα πάρκο στην Μπάντα Άτσεχ, την πόλη που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Προσευχές πραγματοποιήθηκαν στα τεμένη της επαρχίας Άτσεχ ενώ πολλοί επισκέφθηκαν τους ομαδικούς τάφους όπου έχουν θαφτεί πολλά θύματα εκ των 170.000 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην Ινδονησία, την χώρα που επλήγη περισσσότερο από την τραγωδία.

Στη νότια Ταϊλάνδη, την χώρα όπου το 50% των θυμάτων του τσουνάμι ήταν ξένοι τουρίστες, μία ομάδα παραθεριστών συγκεντρώθηκε σε ένα πάρκο που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη των θυμάτων στο μικρό χωριό Μπαν Ναμ Χεμ.

Στη Σρι Λάνκα, όπου χάθηκαν 31.000 άνθρωποι, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για μία επιμνημόσυνη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην τοποθεσία όπου ένα τρένο παρασύρθηκε από τα τεράστια κύματα, σκοτώνοντας τους 1.500 επιβάτες του.

Στον πανικό που ακολούθησε μετά το τσουνάμι και στις προσπάθειες να επιστρέψουν στις χώρες τους  επισκέπτες που είχαν βρεθεί εκείνες τις μέρες στις πληγείσες χώρες, ενεργό συμμετοχή είχε και η Ελλάδα αφού εκατοντάδες έλληνες με τα παιδιά τους είχαν επιλέξει την περιοχή για να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων βιώνοντας τον απόλυτο εφιάλτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News