Κόσμος

Ο Νταβούτογλου κατηγορεί την Ε.Ε. για εκστρατεία δυσφήμισης έναντι της Τουρκίας

Την Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ότι έχει ξεκινήσει «μία βρώμικη εκστρατεία» κατά της χώρας του με αφορμή την έντονη κριτική που ασκείται στην Άγκυρα για τις συλλήψεις αντιπάλων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Ε.Ε. προχωρεί σε μία εκστρατεία δυσφήμισης εις βάρος της κυβέρνησής μας και της χώρας μας».

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις επιδρομές, πριν από μία εβδομάδα, της τουρκικής αστυνομίας, που είχαν ως στόχο κυρίως δημοσιογράφους, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως είναι αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες τις οποίες η Τουρκία πρέπει να σέβεται, αφού φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε..

Την Τρίτη η Ε.Ε. ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, κατηγορώντας τη για επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και υπενθυμίζοντάς της πως η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την ένταξή της εξαρτάται από τον σεβασμό που δείχνει στους δημοκρατικούς κανόνες.

Η τουρκική αστυνομία έκανε στις 14 Δεκεμβρίου μία νέα επιχείρηση επίδειξης ισχυράς πυγμής εναντίον των υποστηρικτών του αντιπάλου του προέδρου Ερντογάν, του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, έχοντας κυρίως στη γραμμή στόχευσης τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ιερωμένο.

Την Παρασκευή, η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία στον διευθυντή ενός τηλεοπτικού σταθμού της αντιπολίτευσης και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Γκιουλέν.

Σχόλια