Κόσμος

To Χριστουγεννιάτικο Στόλεν της Δρέσδης

Έχετε ακούσει για το Στόλεν; Η μήπως ακόμα καλύτερα μήπως το έχετε γευστεί; Αν ο δρόμος σας έχει βγάλει ως τη Δρέσδη, μέρες σαν κι αυτή, τότε σίγουρα η απάντηση είναι καταφατική. Γιατί πρόκειται για το πιο διάσημο από τα γλυκά των Χριστουγέννων και πάντα για ρεκόρ.

Όπως και φέτος. Το γιγαντιαίο κέικ βάρους 3 τόνων με αυτό το όνομα δέσποσε της Χριστουγεννιάτικης αγοράς της Δρέσδης καθώς μεταφέρθηκε με ένα άρμα και ξετρέλανε ντόπιους και ξένους που βρέθηκαν εκεί. Γιγαντιαίο ήταν και το μαχαίρι που χρησιμοποίησε ένας από τους δημιουργούς του για να το κόψει, έχοντας μήκος 1.2 μέτρα. Για να φτιαχτεί το φετινό Στόλεν εργάστηκαν επί τρεις και μισή εβδομάδες 65 μάγειροι. Και αν θέλετε τη συνταγή… πάρτε χαρτί και μολύβι.

Ένας τόνος αλεύρι, 750 κιλά βούτυρο, 200 κιλά ζάχαρη, 1.5 εκατομμύριο σταφίδες σουλτανίνα και πολλά λίτρα Ρούμι Τζαμάικας. Κάθε κομμάτι βάρους μισού κιλού κόστιζε 5 ευρώ ενώ η αγορά γίνονταν με ένα ειδικό χρυσό νόμισμα αυτής φυσικά της αξίας. Και φυσικά μετά ακολούθησε ένα τρικούβερτο Χριστουγεννιάτικο γλέντι.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά της Δρέσδης είναι από τις πιο διάσημες γιορτινές της Γερμανίας με ιστορία από το 1434. Όπως βεβαίως και το Στόλεν που αναφέρεται για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα.  

Σχόλια