Κόσμος

Ενισχύει την πυρηνική της δύναμη η Βόρεια Κορέα

Να ενισχύσει την «πυρηνική δύναμή» της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εχθρική πολιτική της Ουάσινγκτον, δεσμεύτηκε το Σάββατο η Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι έχει καταστεί προφανές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να εισβάλουν στο Βορρά με το πρόσχημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τώρα που η εχθρική πολιτική των ΗΠΑ με σκοπό να εισβάλει στη δημοκρατία μας υπό το πρόσχημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταστεί προφανής, η ιδέα αποπυρηνικοποίησης της ίδιας της κορεατικής χερσονήσου δεν ισχύει πλέον», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας στο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, όπως μεταδίδει το ethnos.gr.

«Η προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την αμυντική στρατιωτική δύναμή μας περιλαμβανομένης της πυρηνικής δύναμης, θα ενισχυθεί στο διπλάσιο με κάθε τρόπο», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος.

Κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας να μελετήσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως καταγράφονται σε μία έκθεση του ΟΗΕ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα φέτος.

Η έκθεση της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο καταγράφει λεπτομερώς ευρείες παραβιάσεις στη Βόρεια Κορέα, στις οποίες περιλαμβάνονται στρατόπεδα εργασίας, συστηματικά βασανιστήρια και δολοφονίες σε επίπεδο συγκρίσιμο με τις ωμότητες των ναζί.

Δεν είναι πιθανό να οδηγήσει στην παραπομπή της Βόρειας Κορέας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο ασχολείται με υποθέσεις σοβαρών παραβιάσεων όπως η γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή η Κίνα αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει το βέτο της για να μπλοκάρει μια τέτοια κίνηση.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές και υπάρχουν υποψίες πως έχει υλικό για την κατασκευή έως και δώδεκα ατομικών όπλων, όμως δεν υπάρχει ανεξάρτητη εκτίμηση ότι κατέχει την τεχνολογία για να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε έναν πύραυλο.

Ο μη κατονομαζόμενος εκπρόσωπος του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών δε σχολίασε τα ευρήματα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία η Βόρεια Κορέα βρίσκεται πίσω από μία κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία Sony Pictures και τη δέσμευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να δώσει μια απάντηση.

Σχόλια