default-image

Xάκερ ανάγκασαν τη Sony να αποσύρει την ταινία "The Interview"

Κόσμος
Xάκερ ανάγκασαν τη Sony να αποσύρει την ταινία "The Interview"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας Sony Pictures - θυγατρικής της ιαπωνικής πολυεθνικής Sony -

να ματαιώσει την προβολή της ταινίας "The Interview", που θα προβαλλόταν στις 25 Δεκεμβρίου, φαίνεται πως ικανοποίησε την ομάδα χάκερ "Φρουροί της Ειρήνης", οι όποιοι έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στο στούντιο παραγωγής, κλέβοντας (και εν συνεχεία βγάζοντας στη φόρα) σενάρια ταινιών, προσωπικά δεδομένα υπαλλήλων, οικονομικά στοιχεία, e-mails κ.ά.

Η κωμωδία "The Interview" διακωμωδεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κάτι που φαίνεται πως συνδέεται με τη δράση των χάκερ, οι όποιοι πιστεύεται πως έχουν διασυνδέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Αυτό είναι άλλωστε και η άποψη του FBI, όπως και του Μπάρακ Ομπάμ, κάτι που όμως η Πιονγιάνγκ διαψεύδει.

Η εν λόγω (φαρσο)κωμωδία εξιστορεί την... τραγελαφική περιπέτεια δύο Αμερικανών που επιχειρούν, προσποιούμενοι τους δημοσιογράφους, να δολοφονήσουν το Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν. Παρά τον κωμικό του χαρακτήρα και τους ήρωες-καρικατούρες, το συγκεκριμένο φιλμ έμελλε να προσλάβει χαρακτηριστικά διπλωματικού-κατασκοπικού θρίλερ εκτός οθόνης, προκαλώντας πραγματικό... κυβερνοπόλεμο. Κι όλα αυτά προτού καν προβληθεί στις αίθουσες.

Από το Νοέμβριο, οι χάκερ έχουν καταφέρει να σπάσουν τα υπολογιστικά συστήματα της Sony Pictures, υποκλέπτοντας και διαρρέοντας στο διαδίκτυο ακυκλοφόρητες ταινίες και προσωπικά μηνύματα εργαζομένων.

Το τελευταίο "χτύπημα" των χάκερ στην εταιρεία σημειώθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όποτε και κυκλοφόρησαν ένα αντίγραφο του σεναρίου της τελευταίας ταινίας του Τζέιμς Μποντ, "SPECTRE".

Η απόφαση της Sony να ακυρώσει την προβολή του "The Interview" ικανοποίησε τους "Φρουρούς της Ειρήνης", οι οποίοι γνωστοποίησαν ότι τα στοιχεία που υπέκλεψαν θα είναι ασφαλή εφόσον η εταιρεία παραγωγής ταινιών συνεχίσει να συμμορφώνεται, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Είναι πολύ σώφρον που πήρατε την απόφαση να ματαιώσετε την προβολή της ταινίας "The Interview"», επισημαίνεται στο μήνυμα. «Εγγυούμαστε την ασφάλεια των δεδομένων σας εκτός και αν προκαλέσετε πρόσθετα προβλήματα», τονίζεται.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση, ανακοίνωσε το FBI σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

«Το FBI έχει στην κατοχή του επαρκείς αποδείξεις ώστε να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που αναμένεται τον Ιανουάριο να προεδρεύσει της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση αυτή μια «πράξη πολέμου».

Το γεγονός ότι ανατέθηκε δημοσίως στο FBI η διαχείριση αυτής της υπόθεσης, παρά στη διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι υπεύθυνη για την προάσπιση του κυβερνοχώρου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δε θέλει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για την καταστροφική φύση αυτής της επίθεσης εναντίον μίας ιδιωτικής επιχείρησης και των πολιτών που εργάζονται για αυτή», προσέθεσε το FBI που υπογράμμισε επιπλέον, όπως το είχε υπονοήσει και ο Λευκός Οίκος προχθές, ότι πρόκειται για μία από «τις σοβαρότερες απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας στοχεύουν «να προκαλέσουν ένα σημαντικό πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και να καταστείλουν το δικαίωμα της έκφρασης των Αμερικανών», σημειώνει η αμερικανική αστυνομία. «Τέτοιου είδους ενέργειες εκφοβισμού ξεπερνούν τα όρια μιας αποδεκτής συμπεριφοράς από ένα κράτος» σύμφωνα με το FBI.

Την πίστη πως πράγματι η Βόρεια Κορέα κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι χάκερ που επιτέθηκαν στην εταιρεία «προκάλεσαν μεγάλη ζημιά» και «θα αντιδράσουμε», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στην επίθεση όποτε και με όποιον τρόπο κρίνουν προσφορότερο, υπογράμμισε, σύμφωνα με το newsbeast.gr.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της ίδιας της Sony, o Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφασή της να ματαιώσει την πρεμιέρα της ταινίας "The Interview" λόγω των απειλών που δέχτηκε. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε «ένα δικτάτορα» να επιβάλει λογοκρισία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατανοεί τις ανησυχίες της Sony και την ευθύνη της απέναντι στο κοινό, όμως δεν πιστεύει ότι θα έπρεπε να πτοηθεί από τις απειλές αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα ήθελε οι υπεύθυνοι της εταιρείας να είχαν απευθυνθεί πρώτα στον ίδιο προτού αποφασίσουν να αποσύρουν την ταινία.

Η Πιονγκγιάνγκ διαψεύδει

Η Βόρεια Κορέα, από τη μεριά της, διέψευσε ότι είναι υπεύθυνη για την κυβερνοεπίθεση.

«Η χώρα μας δεν έχει καμία σχέση με αυτόν το χάκερ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός σύμβουλος της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Σονγκ.

Άλλος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του τόνισε και αυτός ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, χωρίς να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

44 εκατ. δολάρια κόστισε στη Sony η ταινία

Οι εμπορικές απώλειες της βιομηχανίας του θεάματος, η ελευθερία της έκφρασης, η ασφάλεια των πληροφοριών στην ηλεκτρονική εποχή, η διπλωματία του κινηματογράφου και η δύναμη των χάκερ είναι κάποια από τα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από την περιπέτεια του "The Interview" που κόστισε στη Sony περί τα 44 εκατ. δολ. για να γυριστεί (ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα από την προβολή του υπολογίζονταν μόνο στις ΗΠΑ σε 90 εκατ. δολ.).

Ο αόρατος «κυβερνοστρατός» της Β. Κορέας

H υπόθεση έχει φέρει πανικό και σε άλλες εταιρείες-κολοσσούς που αναγκάζονται πλέον να ανανεώσουν-αναθεωρήσουν τις πολιτικές ασφαλείας τους. Παράλληλα, ωστόσο, δημιουργεί και μια "μυθολογία" γύρω από τον αόρατο «κυβερνοστρατό» της Πιονγιάνγκ.

Η εφημερίδα "The Wall Street Journal" παρουσιάζει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες: οι μονάδες κυβερνοπολέμου της Βορείου Κορέας αριθμούν περίπου 3.000 «στρατιώτες-μυστικούς πράκτορες». Οι περισσότεροι από αυτούς λέγεται ότι ζουν στην Κίνα, όπου εργάζονται ως μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων. Μέχρι πρότινος, οι επιθέσεις τους στρέφονταν κυρίως εναντίον της Νοτίου Κορέας. Με την "εισβολή" τους στο Χόλιγουντ ωστόσο, αυτοί ανέβηκαν επίπεδο στην παγκόσμια σκηνή. «Η κυβερνοεπίθεση στη Sony είναι η πιο εξελιγμένη που έχει πραγματοποιηθεί σε αμερικανικό έδαφος», σχολιάζουν οι "Financial Times", ενώ η αμερικανική κυβέρνηση διακηρύττει ότι «εργάζεται ακούραστα για να οδηγήσει τους δράστες της επίθεσης ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Όσο για το βορειοκορεατικό καθεστώς και τον πραγματικό Κιμ Γιονγκ Ουν, αυτοί επισήμως, αν και αρνούνται κάθε ανάμειξη στην κυβερνοεπίθεση, τη χαιρετίζουν ως «καλή πράξη». Υπενθυμίζεται ότι η Πιονγιάνγκ έχει εδώ και μήνες, με επιστολή της στον ΟΗΕ, καταγγείλει την ταινία "The Interview" ως «πράξη πολέμου».

Θέλει να προβάλει το φιλμ στο μπλογκ του ο Πάουλο Κοέλιο

Φοβούμενος τη δημιουργία ενός «φοβερού προηγουμένου» σε βάρος της ελευθερίας της έκφρασης και μια «νίκη των τρομοκρατών», ο Βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο, σύμφωνα με το ethnos.gr, προσέφερε 100.000 δολ. στη Sony Pictures για να αγοράσει τα δικαιώματα της ταινίας "The Interview" προκειμένου να την προβάλει εν συνεχεία δωρεάν μέσα από το blog του. Υπέρ της προβολής της ταινίας τάχθηκε ανοιχτά και ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News