Κόσμος

Ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν από την τουρκική Δικαιοσύνη

Για ένταλμα σύλληψης κατά του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, αυτοεξόριστου από το 1999 στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, από την τουρκική Δικαιοσύνη κάνει λόγο το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, TRT Haber.

Ο κ. Γκιουλέν αποτελούσε σύμμαχο των ισλαμοσυντηρητικών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη μάχη τους να υποσκελίσουν το κεμαλικό, κοσμικό κατεστημένο της Τουρκίας, κυρίως τις ένοπλες δυνάμεις.

Ωστόσο, από το 2013 έχει έλθει σε ρήξη με τον - επίσης ισλαμιστή - πρόεδρο της Τουρκίας, τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποσκάπτει την κυβέρνησή του.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις φιλογκιουλενικών αξιωματούχων σε αστυνομία και δικαστικό σώμα, στα οποία οι τελευταίοι είχαν αρχίσει να διεισδύουν από το 1985.

Ο ιεροκήρυκας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, εμφανίζεται ως μετριοπαθής ισλαμιστής, ωστόσο η κοσμικού προσανατολισμού κυβέρνηση της Τουρκίας, το 1998-1999, τον είχε κατηγορήσει ότι διεκπεραιώνει σχέδιο «αόρατης» κατάληψης του κράτους από τα μέσα, με στόχο να αποκαλύψει στη συνέχεια ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό πρόγραμμα.

Σχόλια