Κόσμος

Για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση θα δικαστεί ο διευθυντής της Zaman

Οι τουρκικές δικαστικές Αρχές ετοιμάζονται να ασκήσουν διώξεις για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» σε βάρος δύο Τούρκων δημοσιογράφων, γνωστών για την κριτική που ασκούν στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της χώρας, οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης.

Ο Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Zaman - με κυκλοφορία περίπου 1 εκατομμύριο φύλλα ημερησίως - και ο Χινταγιέτ Καρατζά, διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Σαμανίολου ο οποίος ανήκει στον ίδιο όμιλο μέσων ενημέρωσης, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ανακρίθηκαν από την αστυνομία και παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή.

Οι δύο δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των 30 ανθρώπων - δημοσιογράφοι, αστυνομικοί και παρουσιαστές της τηλεόρασης - που συνελήφθησαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Όλοι τους πιστεύεται ότι σχετίζονται με τον αυτοεξόριστο ιμάμη και πρώην σύμμαχο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος χρηματοδοτεί μια σειρά από σχολεία και ασκεί επιρροή σε διάφορες επιχειρήσεις, από τράπεζες μέχρι μέσα ενημέρωσης.

Από τους 30 συλληφθέντες, οι 14 έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο δημοσιογραφικός όμιλος στον οποίο ανήκουν η Zaman και ο σταθμός Σαμανίολου κατήγγειλε το «κυνήγι μαγισσών», κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Σχόλια