Κόσμος

Τουρκία: Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι κεμαλιστές ενάντια στις υπερεξουσίες της αστυνομίας

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον ενός νόμου που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση και επεκτείνει τις εξουσίες της αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα.

Εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης που τάσσεται υπέρ του κοσμικού  χαρακτήρα του κράτους, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως, βάσει της νομοθεσίας αυτής, όλοι οι Τούρκοι θα αντιμετωπίζονται ως ύποπτοι.

Νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, η τουρκική κυβέρνηση πέρασε νομοθεσία που μειώνει σε «εύλογες υποψίες» το επίπεδο των στοιχείων το οποίο απαιτείται για να διεξαχθούν αστυνομικές έρευνες σε πρόσωπα ή κατοικίες, προκαλώντας νέους φόβους ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σφίγγει ακόμη περισσότερο «τα λουριά» της εξουσίας του.

«Θα πάμε στο συνταγματικό δικαστήριο τη νομοθεσία αυτή, η οποία καθιστά ευλόγως υπόπτους τους πάντες στην κοινωνία και εξασθενεί τη θέση τους ενώπιον του δικαστή και του εισαγγελέα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του CHP, Ακίφ Χαμζατσεμπί.

«Πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο κανονισμό. Όσο υπάρχει αυτή η εξουσία, οποιοσδήποτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας με την αιτιολογία ότι διέπραξε έγκλημα εναντίον της συνταγματικής τάξης», υπογράμμισε ο κ. Χαμζατσεμπί.

Ο νέος νόμος τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Παρασκευή. Χρησιμοποιήθηκε αυτό το σαββατοκύριακο, όταν η αστυνομία έκανε επιδρομές σε οργανισμούς μέσων ενημέρωσης οι οποίοι συνδέονται με τον πρώην σύμμαχο του κ. Ερντογάν και νυν αντίπαλό του, ισλαμιστή ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Οι επιδρομές της αστυνομίας, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, προκάλεσαν νέες ανησυχίες μεταξύ των δυτικών συμμάχων της Άγκυρας, οι οποίοι ήδη ανησυχούσαν για την αποδυνάμωση του κράτους δικαίου στη χώρα.

Σχόλια