default-image

Τζιχαντιστής κρατάει ομήρους στην Αυστραλία

Κόσμος
Τζιχαντιστής κρατάει ομήρους στην Αυστραλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ομηρία 40 πολιτών, περίπου, στο Σίδνεϊ. Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη σαφή, αλλά εικάζεται ότι έχει σχέση με ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι Αρχές τις Αυστραλίας μετά από αρκετές ώρες κατάφεραν να έρθουν σε επικοινωνία με τον ένοπλο και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις μαζί του, ενώ σύμφωνα με ορισμένες αναφορές στο κατάστημα ο ένοπλος έχει τοποθετήσει τέσσερις βόμβες, δύο στο εσωτερικό και δύο απ' έξω.

Ο δράστης εικάζεται ότι κρατά ομήρους 40 άτομα, 10 εργαζομένους και 30 πελάτες του Lindt Chocolate Cafe στη Μάρτιν Πλέις, μια πεζοδρομημένη πλατεία στην επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ.

Τοπική τηλεόραση έδειξε εικόνες στις οποίες όμηροι κρατούσαν μια μαύρη σημαία με λευκή αραβική επιγραφή σε παράθυρο του καταστήματος. Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του».

Αργότερα οι Aρχές, σύμφωνα με το Skynews, ανέφεραν ότι στο καφέ έχουν αναρτηθεί δύο τέτοιες σημαίες που παραπέμπουν στο ισλαμικό κράτος.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σίπιον ανέφερε ότι οι Αρχές δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν με βεβαιότητα ότι είναι αντιμέτωποι με τρομοκρατική ενέργεια. Εντούτοις, όπως είπε στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, «έχουμε προχωρήσει σε μια διαδικασία η οποία συνάδει με μια τρομοκρατική ενέργεια».

Λίγο μετά τις 7 το πρωί ώρα Ελλάδος, μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι εθεάθησαν τρεις άνθρωποι να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ. Μάλιστα, το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7, που μεταδίδει ζωντανά από το σημείο, έδειξε και τις σχετικές εικόνες, με τους δύο να βγαίνουν από την κεντρική είσοδο. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας που φοράει ποδιά του Lindt, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν μετακινηθεί πλησιέστερα στην πόρτα. Μία ώρα αργότερα, κατάφεραν να δραπετεύσουν από το καφέ της ομηρίας ακόμα δύο άτομα. Οι δύο γυναίκες που διέφυγαν φορούσαν και οι δύο ποδιές οι οποίες δείχνουν πως είναι μέλη του προσωπικού του καφέ Lindt, ενώ ακολούθησε ακόμη ένας.

Εντωμεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκκενώσει το κτίριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια όπου κρατούνται οι όμηροι, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής. Η εκπρόσωπος της διπλωματικής αποστολής είπε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο. Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντάς τους να «διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Επίσης, εκκενώθηκαν για προληπτικούς, τα κοντινά γραφεία από το καφέ, ενώ από τους πολίτες στην περιοχή γύρω από τη Martin Place, όπου βρίσκεται το καφενείο, ζητήθηκε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και μακριά από τα ανοιχτά παράθυρα.

Νωρίτερα, πάντως, είχε εκκενωθεί και το κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ καθώς εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο.

Άμποτ: «Δεν ξέρουμε τα κίνητρα των δραστών»

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως σαφές αν η ομηρία έχει πολιτικά κίνητρα. «Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν έχει πολιτικά κίνητρα, παρότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι», είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό. Μπορώ να καταλάβω τις ανησυχίες και τις αγωνίες του λαού της Αυστραλίας», συμπλήρωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, χωρίς όμως να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ενέργειες για να λήξει η υπόθεση της ομηρίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News