Κόσμος

Τουρκία: Πογκρόμ συλλήψεων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Γκιουλέν

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στα γραφεία μέσων ενημέρωσης τα οποία υποστηρίζουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και είναι δριμύς επικριτής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Αρχές συνέλαβαν 24 άτομα, ανάμεσά τους τον διευθυντή της εφημερίδας Zaman Εκρέμ Ντουμανλί, καθώς και πρώην διοικητές της αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή".

Οι έφοδοι στην Zaman και στο τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu σηματοδοτούν την κλιμάκωση της μάχης που δίνει ο κ. Ερντογάν κατά του κ. Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του κατά των κοσμικών κεμαλιστών, με τον οποίον βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση εδώ και ένα χρόνο, όταν έγινε γνωστή η έρευνα για διαφθορά, με στόχο τον στενό κύκλο του προέδρου.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν εις βάρος 32 ατόμων, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και οι παραγωγοί και εργαζόμενοι σε δραματικές σειρές του καναλιού Samanyolu, καθώς και ο πρόεδρος του τηλεοπτικού ομίλου. «Είναι εικόνα ντροπής για την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος του καναλιού Χινταγέτ Καρατσά, πριν από τη σύλληψή του.

«Δυστυχώς, στην Τουρκία του 21ου αιώνα, αυτή είναι η αντιμετώπιση που έχει ένας όμιλος ΜΜΕ με δεκάδες τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και περιοδικά», είπε ο ίδιος.

Σε πλάνα τα οποία μετέδωσαν ζωντανά τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, έτερος συλληφθείς φαίνεται να χαμογελάει και να διαβάζει το ένταλμα της αστυνομίας προτού μεταφερθεί έξω από τα γραφεία της εφημερίδας με το προσωπικό της να τον χειροκροτεί από τα μπαλκόνια. «Αφήστε εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα να φοβούνται. Εμείς δεν φοβούμαστε», ανέφερε, καθώς η αστυνομία τον οδηγούσε μακριά από το πλήθος.

Αρκετές εκατοντάδες άτομα του φώναζαν: «Ο ελεύθερος Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «Η Τουρκία είναι υπερήφανη για σένα». Yπουργοί της κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εφόδους, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, ωστόσο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουετζίνογλου δήλωσε ότι «όποιος κάνει κάτι κακό, πληρώνει το τίμημα».

Σχόλια