Κόσμος

Το ισπανικό Google News παύει να λειτουργεί

Τη λειτουργία της υπηρεσίας συλλογής ειδήσεων Google News στην Ισπανία θα διακόψει η Google, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα επιτρέπει σε εκδότες να διεκδικούν αμοιβή από ιστοσελίδες για την αναπαραγωγή αποσπασμάτων κειμένων ή ακόμη και τίτλων.

Σε ανακοίνωσή του, ο κολοσσός των διαδικτυακών αναζητήσεων αναφέρει ότι το νομοθέτημα καθιστά μη βιώσιμη την υπηρεσία Google News και για τον λόγο αυτό, δεν θα περιλαμβάνει εφεξής σε αυτή υλικό, προερχόμενο από Ισπανούς εκδότες.

Η Google όρισε τη 16η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διακοπής λειτουργίας του ισπανικού Google News.

Η αλλαγή στη νομοθεσία που διέπει την πνευματική ιδιοκτησία στην Ισπανία αφορά μόνο το υλικό ιστοσελίδων, όπως η Google News, ενώ η διακοπή λειτουργίας της δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αναζητήσεις χρηστών της ισπανόφωνης ιστοσελίδας της Google, πηγή διαφημιστικών εσόδων για την εταιρεία.

Κανένα εισόδημα

Από την υπηρεσία Google News, η σελίδα αναζητήσεων από τη Βόρεια Καλιφόρνια δεν εξασφαλίζει κανένα εισόδημα, καθώς δεν περιέχονται διαφημίσεις σε αυτή.

Η πρωτοβουλία της Google να διακόψει την υπηρεσία συλλογής ειδήσεων αποτελεί την κορύφωση μιας δεκαετίας αντιπαραθέσεων μεταξύ ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και της εταιρείας αναζητήσεων.

Η Google ισχυρίζεται ότι «στέλνει» εκατομμύρια χρήστες στις ιστοσελίδες αυτές, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κερδοφορία τους, μέσω της ενίσχυσης των διαφημιστικών τους εσόδων.

Πίσω από την αντιπαράθεση με την ισπανική κυβέρνηση κρύβεται διαρκώς ενισχυόμενη κρατική και νομική εκστρατεία στην Ευρώπη, με στόχο την κυριαρχία της Google στον χώρο των διαδικτυακών αναζητήσεων.

Εύλογα ερωτήματα έχουν ήδη τεθεί για τις αμφίβολες πρακτικές της Google γύρω από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της. Η εταιρεία εκτιμά ότι η καταγραφή των διαδικτυακών συνηθειών των χρηστών της και η πώλησή τους σε εμπορικές επιχειρήσεις, αποτελεί θεμιτή πρακτική.

Ο νέος Επίτροπος Ψηφιακών Υπηρεσιών της Ε.Ε, Γκίντερ Ετινγκερ είχε πει τον Οκτώβριο ότι η υπηρεσία του εξετάζει την επιβολή ειδικού τέλους διαδικτυακής πνευματικής ιδιοκτησίας, στοχεύοντας ευθέως την Google.

Τα τελευταία χρόνια, εκδότες σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία προωθούν την ψήφιση νέων νόμων πνευματικής ιδιοκτησίας, με στόχο την εξασφάλιση αμοιβής από ιστοσελίδες συλλογής και προβολής αποσπασμάτων.

Σε Ισπανία και Γερμανία, οι νόμοι αυτοί απαιτούν από τους εκδότες, που επιθυμούν την προβολή των εκδόσεών τους από την Google να το έχουν δηλώσει εκ των προτέρων. Ο νέος ισπανικός νόμος, όμως, ορίζει ότι οι εκδότες διατηρούν το «αναφαίρετο» δικαίωμα να αμειφθούν για το έργο αυτό.

Πείραμα

Τον Νοέμβριο, όμως, ο γερμανικός εκδοτικός κολοσσός Axel Springer ακύρωσε προσφυγή του κατά της Google, ύστερα από πείραμα 200 Γερμανών εκδοτών. Το πείραμα, που αφορούσε την προσωρινή διακοπή της σύνδεσης των ιστοσελίδων των εκδοτών με την Google, προκάλεσε κατακόρυφη πτώση της επισκεψιμότητας στις σελίδες αυτές.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης δεν αναμένεται να επηρεάσει τις μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, που εξασφαλίζουν λιγότερο από 25% των επισκέψεών τους από την Google, πλήττοντας αντίθετα τις μικρότερες εφημερίδες και ΜΜΕ, περισσότερο εξαρτημένες από τα διαδικτυακά διαφημιστικά έσοδα.

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια