default-image

H Rheinmetall ομολογεί τις μίζες στην Ελλάδα

Κόσμος
H Rheinmetall ομολογεί τις μίζες στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γερμανός δημοσιογράφος Κλάους Οτ επανέρχεται στο σκάνδαλο των μιζών που κατέβαλαν ή φέρονται να κατέβαλαν γερμανικές εταιρείες στο πλαίσιο εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Όπως γράφει η dw.de, αφορμή αποτελεί το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με το οποίο η Rheinmetall καλείται να πληρώσει 37 εκατομμύρια ευρώ στην εισαγγελία της Βρέμης ως πρόστιμο για διαφθορά. Η γερμανική εταιρεία γίνεται έτσι «η πρώτη μεγάλη γερμανική βιομηχανία όπλων που παραδέχεται ότι προέβη σε δωροδοκία στο εξωτερικό», σημειώνει το δημοσίευμα. Τις παράνομες πρακτικές ομολόγησε μιλώντας στην εφημερίδα του Μονάχου ο ίδιος ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Άρμιν Πάπεργκερ, δηλώνοντας ότι «έγιναν λάθη στη Rheinmetall, γι' αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «η Rheinmetall Defence Electronics (RDE), μία θυγατρική της Rheinmetall AG του Ντίσελντορφ, είχε πουλήσει στον Ελληνικό Στρατό την περασμένη δεκαετία το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Asrad έναντι 150 εκατομ. ευρώ. Ως μεσάζοντας στην Ελλάδα χρησίμευσε ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Ευσταθίου, ο οποίος κατ' εντολή της θυγατρικής της Rheinmetall και με τα χρήματα της εταιρείας 'λάδωνε' συστηματικά στελέχη υπουργείων και του στρατού στην Αθήνα. Περίπου τα μισά από τα 20 εκατομ. ευρώ που έλαβε ο Ευσταθίου από την RDE χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των προσώπων που διενεργούν τη σχετική έρευνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η εισαγγελία της Βρέμης (σ.σ. που διενεργεί την έρευνα) εξέδωσε αυτήν την εβδομάδα πράξη επιβολής προστίμου, την οποία αποδέχθηκαν αμέσως το διοικητικό και το εποπτικό συμβούλιο της Rheinmetall».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News