Κόσμος

Ένα μιούζικαλ για τον Πάπα

Η μουσική επιστρατεύεται για να προσελκύσει περισσότερους νέους στην εκκλησία. Και για να ακριβολογούμε το μιούζικαλ με πρωταγωνιστές Φιλιππινέζους ιερείς οι οποίοι τραγουδούν και χορεύουν σε μια παράσταση η οποία βασίζεται στη ζωή του Πάπα Φραγκίσκου. Η επιλογή δεν πρέπει να ξαφνιάζει καθώς η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό καθολικών στην Ασία.

Το διάρκειας δύο ωρών μιούζικαλ ακολουθεί τη ζωή του Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο από την παιδική του ηλικία στην Αργεντινή μέχρι την εκλογή του το 2013 ως πρώτου λατινοαμερικανού Πάπα. Οι δημιουργοί του έργου "Αγαπώ τον Πάπα Φραγκίσκο" έχουν αντλήσει το περιεχόμενο του κυρίως αγγλόφωνου μιούζικαλ από ειδήσεις που αφορούν τον ποντίφικα και από βιβλία που έχουν γραφτεί για το πρόσωπό του, αλλά έχουν προσθέσει και μυθιστορηματικά στοιχεία.  

Ο σκηνοθέτης του έργου, ο Άντι Αλβιζ, δήλωσε ότι η παράσταση απεικονίζει τις προκλήσεις αλλά και την επιβράβευση για την καθολική ιερατική ζωή. Στην παράσταση συμμετέχουν 50 ερασιτέχνες ηθοποιοί, οι οποίοι την ημέρα εργάζονται αλλού, και πέντε από αυτούς είναι στην πραγματικότητα ιερείς - μεταξύ τους κι ο πρωταγωνιστής Ρικ Λουτζούνγκ που υποδύεται τον πάπα.  

Ο Λουτζούνγκ χορεύει και ερμηνεύει μερικά από τα 24 πρωτότυπα τραγούδια της παράστασης. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου στο Άντζελες Σίτι, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα, και θα παίζεται μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.  Σημειώνεται ότι ο Πάπας είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί τις Φιλιππίνες για πέντε μέρες κατά το δεύτερο ταξίδι του στην Ασία τον Ιανουάριο. Πάντως, δεν είναι γνωστό αν θα καταφέρει να εντάξει στο πρόγραμμά του και την παρακολούθηση της παράστασης.

Σχόλια