Κόσμος

Νεκροί Αμερικανός φωτορεπόρτερ και ένας ακόμη όμηρος στην Υεμένη

Το θάνατο του Αμερικανού ομήρου Λουκ Σόμερς αλλά και ενός ακόμα Νοτιοαφρικανού αιχμαλώτου που κρατούνταν από την Αλ-Κάιντα στην Υεμένη επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος δήλωσε πως οι δύο όμηροι «δολοφονήθηκαν» από τους ισλαμιστές κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη διάσωσή τους.

Οι δηλώσεις του κ. Χέιγκελ διαψεύδουν το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης, το οποίο νωρίτερα εξέδωσε στον ιστότοπό του ανακοίνωση όπου ισχυριζόταν πως ο Σόμερς διασώθηκε μετά από «μεγάλη επιχείρηση».

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το Σάββατο τη «βάρβαρη δολοφονία» από την Αλ Κάιντα του Αμερικανού ομήρου Σόμερς στην Υεμένη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσής του που διεξήγαγαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

«Εκ μέρους των Αμερικανών πολιτών, εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του Λουκ και στους αγαπημένους του», επισήμανε σε ανακοίνωση. «Όπως αυτή και οι προηγούμενες επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ δε φείδονται προσπαθειών προκειμένου να χρησιμοποιήσουν όλες τις στρατιωτικές, διπλωματικές και εκείνες των μυστικών υπηρεσιών ικανότητές τους με στόχο να φέρουν τους Αμερικανούς πίσω στην πατρίδα τους με ασφάλεια, οπουδήποτε και αν βρίσκονται», τόνισε.

«Και οι τρομοκράτες που προσπαθούν να βλάψουν τους πολίτες μας θα νιώσουν το μακρύ χέρι της αμερικανικής Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε λέγοντας πως εκείνος έδωσε την εντολή για την επιχείρηση της Παρασκευής με στόχο την απελευθέρωση του Σόμερς και άλλων ομήρων που κρατούνταν στην ίδια τοποθεσία.

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε επιπλέον την κυβέρνηση της Υεμένης για τη στήριξη που παρείχε. «Ο Λουκ ήταν ένας φωτοειδησεογράφος που ήθελε μέσα από τις φωτογραφίες του να μεταφέρει τη ζωή των κατοίκων της Υεμένης στον έξω κόσμο», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Η άκαρδη περιφρόνηση της ζωής του Λουκ αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της βαθιάς αχρειότητας της οργάνωσης Αλ-Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου και έναν πρόσθετο λόγο του γιατί ο κόσμος δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ να αναζητά τρόπους να καταστείλει τη σατανική της ιδεολογία», επισήμανε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο 33χρονος Σόμερς κρατούνταν από την Αλ-Κάιντα επί 15 μήνες, έχοντας απαχθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, το Σεπτέμβριο του 2013.

Οι ισλαμιστές πρόσφατα διέρρευσαν βίντεο όπου απειλούσαν να εκτελέσουν τον Αμερικανό όμηρο. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας της Υεμένης, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Αλ-Κάιντα σκόπευε να εκτελέσει τον Σόμερς την Κυριακή.

Σχόλια