default-image

Οι Βρετανοί δανείζουν στη Ρωσία άγαλμα από τον Παρθενώνα

Ελλάδα
Οι Βρετανοί δανείζουν στη Ρωσία άγαλμα από τον Παρθενώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα αγάλματα του Παρθενώνα, το άγαλμα του έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή, αναχώρησε από τη Βρετανία, για πρώτη φορά μετά την αφαίρεση των γλυπτών αυτών από τον Παρθενώνα, το 1803, για να εκτεθεί ως δάνειο σε ρωσικό μουσείο, ανακοίνωσε σήμερα το Βρετανικό Μουσείο.

Συγκεκριμένα, το άγαλμα δανείστηκε στο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης όπου θα εκτεθεί από το Σάββατο και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου για να γιορτασθούν τα 250 χρόνια του.

"Το καθήκον των διαχειριστών είναι να επιτρέπουν στους πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών να μοιράζονται την κοινή κληρονομιά τους", δήλωσε ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου σερ Ρίτσαρντ Λάμπερτ.

"Οι διαχειριστές είναι ενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι οι ρώσοι πολίτες θα απολαύσουν σύντομα αυτό το ωραίο αντικείμενο", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή των γλυπτών, τα οποία κοσμούσαν την Ακρόπολη των Αθηνών επί δύο χιλιετίες, πριν αφαιρεθούν το 1803 από τον Λόρδο Έλγιν, βρετανό διπλωμάτη διαπιστευμένο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News