Κόσμος

Νόθο τέκνο εκθρονίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ;

Μία επιστημονική ανακάλυψη προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της βασιλείας στην Αγγλία αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κυλά βασιλικό αίμα στις φλέβες της Ελισάβετ B'!

Σύμφωνα με την express.co.uk, το δικαίωμα της Ελισάβετ, της γυναίκας που βρίσκεται στο θρόνο της Βρετανίας τα τελευταία 62 χρόνια, αμφισβητείται μετά την ανακάλυψη των επιστημόνων σχετικά με τα λείψανα του Ριχάρδου του Γ' που βρέθηκαν πρόσφατα στο Λέστερ.

Οι επιστήμονες είναι σχεδόν 100% σίγουροι ότι ο σκελετός που βρέθηκε σε ένα πάρκινγκ στο Λέστερ το 2012 ανήκει τον Ριχάρδο τον Γ' τον τελευταίο άγγλο βασιλιά του Οίκου της Υόρκης, ο οποίος απαθανατίστηκε στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ με την περίφημη κραυγή «Το βασίλειό μου για ένα άλογο».


Τώρα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια... χαραμάδα στην καταγωγή της Ελισάβετ από τη δυναστεία των Tudor, που φτάνει μέχρι τον Ερρίκο τον 8ο και τη Μαρία της Σκωτίας.

Προηγούμενες αναλύσεις DNA είχαν "εντοπίσει" πως ζούσαν ακόμη δυο γυναίκες, συγγενείς του Ριχάρδου του Γ'. Όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ίσως η ιστορία της μοναρχίας στη Βρετανία να έχει βασιστεί πάνω σε μια... παρανομία, δηλαδή σε ένα εξώγαμο παιδί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν στον απόγονο του Εδουάρδου του Γ', τον πρώτο δούκα του Λάνκαστερ, Ιωάννη της Γάνδης, προ-προ-πάππου του βασιλιά Ερρίκου του έβδομου και πρόγονο της βασίλισσας Ελισάβετ. Όλα έχουν να κάνουν με το αν ο Ιωάννης της Γάνδης ήταν γιος του βασιλιά Εδουάρδου ή αν ήταν εξώγαμο παιδί, κάτι που αφαιρεί από τους απογόνους του το δικαίωμα στο θρόνο.

Ο Ιωάννης της Γάνδης ήταν πατέρας του Ερρίκου του 4ου, οπότε αν ο πρώτος δεν ήταν "νόμιμο" παιδί του Εδουάρδου, θεωρείται πως ο Ερρίκος δεν είχε δικαίωμα στο θρόνο και μοιραία δεν είχε κανένας από τη δυναστεία των Τυδόρ.

Κι αν όλα αυτά ισχύουν, δεν θα έχει δικαίωμα στο θρόνο ούτε και η βασίλισσα Ελισάβετ, απόγονος της δυναστείας των Τυδόρ.

Σχόλια