Κόσμος

H Ελλάδα, 69η πιο διεφθαρμένη χώρα, μαζί με Σενεγάλη και Σουαζιλάνδη!

Στην 69η θέση (43 μονάδες),  στην κατάταξη της παγκόσμιας διαφθοράς βρίσκεται μαζί με τη Βραζιλία, τη Bουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη, η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της Διεθνούς Διαφάνειας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2012 η Ελλάδα βρισκόταν στην 36η θέση και πέρυσι στη 40η θέση, κάτι που σημαίνει ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση στη χώρα μας εν μέσω της κρίσης.

Επιδείνωση παράλληλα της διαφθοράς στην Κίνα, την Τουρκία και σε άλλες χώρες με ισχυρή ανάπτυξη «βλέπει» η Διεθνής Διαφάνεια και ζητά από τα μεγάλα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα να καταβάλλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αναφέρει η Ημερησία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει ότι το Σουδάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο, ενώ η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Φινλανδία θεωρούνται οι πιο αδιάφθορες.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο αδιάφθορη.

Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αδύνατο να μετρηθεί η διαφθορά, γιατί είναι παράνομη και συγκαλυμμένη. Για τον καθορισμό του δείκτη της, η Διεθνής Διαφάνεια συλλέγει απόψεις εμπειρογνωμόνων οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann ...

Η Διεθνής Διαφάνεια δίνει έμφαση φέτος στις δυσκολίες ορισμένων χωρών με αναδυόμενη οικονομία να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Η βαθμολογία της Κίνας, για παράδειγμα, 100η σε ένα σύνολο 178 χωρών, μειώνεται κατά τέσσερις βαθμούς (στις 36 μονάδες) και κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2013, ενώ η Τουρκία, 64η στην κατάταξη, χάνει από την πλευρά της πέντε βαθμούς (45 μονάδες) και 11 θέσεις.

Όσον αφορά την Κίνα, η Διεθνής Διαφάνεια αποκαλύπτει ότι αν "υψηλόβαθμοι πολιτικοί και ορισμένοι χαμηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί συνελήφθησαν για διαφθορά, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι διώκονται πρέπει να είναι πιο διαφανής. Η Κίνα πρέπει να παρέχει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και να δημιουργήσει μεγαλύτερες εγγυήσεις προστασίας για όσους προβαίνουν σε καταγγελίες, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα στη νομοθεσία της", επισημαίνει η έκθεση.

Για την Τουρκία, η Διεθνής Διαφάνεια υπογραμμίζει ότι "η γενική αντίληψη της διαφθοράς" στη χώρα "αυξήθηκε σημαντικά", κυρίως λόγω "μιας σειράς ερευνών και απαγγελιών κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος προσώπων ... στην κυβέρνηση".

Όλα τα στοιχεία της έρευνας εδώ

Σχόλια