default-image

Στους 6.070 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική

Κόσμος
Στους 6.070 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα στη δυτική Αφρική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στους 6.070 ανέρχονται οι νεκροί στη δυτική Αφρική από τον ιό Έμπολα, σε σύνολο 17.145 κρουσμάτων, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο να είναι η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε.

Συγκεκριμένα, στη Γουινέα μέχρι την 30ή Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στη χώρα 1.327 θάνατοι σε σύνολο 2.164 κρουσμάτων.

Στη Λιβερία έως την 28η Νοεμβρίου έχουν καταμετρηθεί 3.145 θάνατοι σε σύνολο 7.635 κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε καραντίνα μια ακόμη επαρχία της χώρας για διάστημα δύο εβδομάδων, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του ιού και ενώ έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων σε πέντε επαρχίες.

Η απόφαση να τεθεί σε καραντίνα η επαρχία Τονκολίλι, ο πληθυσμός της οποίας εκτιμάται σε περίπου 400.000 κατοίκους, «ελήφθη στη διάρκεια σύσκεψης πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών υπουργοί, βουλευτές και φύλαρχοι της περιοχής για τα μέτρα που θα έχουν στόχο τον περιορισμό της εξάπλωση της ασθένειας» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το μέτρο αναμένεται να διαρκέσει ως την 15η Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το  in.gr, οι επαρχίες Πορτ Λόκο, Μπομπάλι και Μογιάμπα, στις οποίες ζουν συνολικά 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκονται σε καραντίνα από την 25η Σεπτεμβρίου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πόσο θα διαρκέσει το μέτρο.

Οι δύο πρώτες επαρχίες όπου εφαρμόστηκε η καραντίνα ήταν η Κενέμα και η Καϊλάχουν, όπου ήταν η βασική εστία της επιδημίας στη Σιέρα Λεόνε. Σε αυτές εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο του περιορισμού των μετακινήσεων που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.

Μετά τη σημερινή απόφαση, συνολικά έξι από τις 14 επαρχίες της Σιέρα Λεόνε βρίσκονται σε καραντίνα.

Εξάλλου οι αρχές της χώρας είχαν επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις όλου του πληθυσμού από την 17η ως την 19η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην χώρα έχουν αναφερθεί 1.583 θάνατοι σε σύνολο 7.312 κρουσμάτων έως την 30ή Νοεμβρίου.

Στο Μαλί, την τελευταία χώρα που επλήγη από την επιδημία, ο ΠΟΥ έκανε λόγο για 8 κρούσματα εκ των οποίων τα 6 θανατηφόρα, αναφέρει το in.gr.

Ο απολογισμός στη Νιγηρία και τη Σενεγάλη παραμένει αμετάβλητος εδώ και δύο μήνες, με 20 κρούσματα εκ των οποίων 8 θανατηφόρα στην πρώτη χώρα και ένα κρούσμα στη Σενεγάλη, έναν φοιτητή από τη Γουινέα που θεραπεύθηκε. 

Οι δύο αυτές χώρες έχουν βγει από τον κατάλογο των χωρών που πλήττει η επιδημία.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα, όμως μόνο ο Λιβεριανός ασθενής πέθανε.

Εξάλλου ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιός δεν εντοπίζεται πλέον στηνΙσπανία, αφού έχουν περάσει 42 ημέρες χωρίς κάποια νέα μόλυνση.

Όπως αναφέρει το in.gr, τα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, τα οποία μάχονται κατά της επιδημίας στη δυτική Αφρική εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «παρανοήσεις» που συνδέονται με τον φόβο των τοπικών κοινωνιών.

«Σε μια κατάσταση φόβου και υστερίας, το ζήτημα δεν είναι να καταδικάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε να εξηγούμε, να χτίζουμε δεσμούς με τις κοινότητες για να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε σύμμαχοι στην ίδια μάχη» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος.

Περίπου 11.000 εθελοντές συνεισφέρουν στη μάχη κατά του ιού Έμπολα στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Λιβερία).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News