default-image

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία

Κόσμος
Ιστορική επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριήμερη - ιστορική - επίσκεψη πραγματοποιεί ο Πάπας Φραγκίσκος στην Τουρκία, με κύριο άξονα την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή.

Πρώτος σταθμός του ποντίφικα ήταν η πρωτεύουσα Άγκυρα, όπου χθες το απόγευμα ο προκαθήμενος της Αγίας Έδρας συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η άφιξη του ποντίφικα

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο νεόδμητο προεδρικό μέγαρο, ο ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη απέναντι στην «τρομοκρατική βία» του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο καταδιώκει αγρίως σιίτες μουσουλμάνους, χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη Συρία και το Ιράκ. Τάχθηκε επίσης υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου «ώστε να τεθεί τέλος σε κάθε μορφή φονταμενταλισμού και τρομοκρατίας», ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι δολοφονίες στη Μέση Ανατολή. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις λαμβάνουν χώρα κυρίως στη Συρία και το Ιράκ, τις περισσότερες φορές κατά μειονοτήτων», τόνισε. Μάλιστα, ο Πάπας ανέφερε ότι η Τουρκία έχει την ευθύνη να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. «Ο Θεός να ευλογεί την Τουρκία και να την κάνει έναν μεγάλο ειρηνοποιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου και σημείωσε πως οι άνθρωποι που ζουν στη Μέση Ανατολή περιμένουν την «άνθηση» της Δημοκρατίας. «Χρειάζεται διάλογος. Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο Νόμο», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στην «ταχέως κλιμακούμενη ισλαμοφοβία», η οποία κατά τη γνώμη του εξαπλώνεται στη Δύση, κατηγορώντας ωστόσο τις δυτικές δυνάμεις ότι δρουν με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», για να προσθέσει: «Οφείλουμε να συνεργαστούμε εναντίον των απειλών που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης - τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και τις διακρίσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι «οι στρατιωτικές επαναστάσεις, οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων και οι σφαγές σε ορισμένες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά από τον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, σχεδόν ευνοούνται».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις «ιστορικές μεταρρυθμίσεις» της χώρας του για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει να υπάρξουν «λύσεις κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας».

Ακόμη, ο Ερντογάν καταδίκασε την ξενοφοβία και το ρατσισμό στη Δύση, σημειώνοντας ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Μπόκο Χαράμ και η Αλ Κάιντα εκμεταλλεύονται τις αποτυχίες της πολιτικής, προκειμένου να προσηλυτίσουν.

Στο "λευκό παλάτι"

Γνωστός για τα συχνά εγκώμιά του στις αρετές της ταπεινότητας και της λιτότητας, ο Πάπας Φραγκίσκος έγινε η πρώτη διεθνής προσωπικότητα που φιλοξενήθηκε στο πολυτελέστατο προεδρικό μέγαρο του Ταγίπ Ερντογάν. Το φαραωνικών διαστάσεων συγκρότημα, με τα 1.000 δωμάτιά του και τα 500 εκατ. ευρώ που κόστισε, συγκεντρώνει τα πυρά της τουρκικής αντιπολίτευσης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, το τουρκικό αρχιτεκτονικό επιμελητήριο είχε ζητήσει από το Βατικανό να αποφύγει την επίσκεψη στο "λευκό παλάτι", μια έκκληση που δεν έγινε αποδεκτή, καθώς δεν εναρμονιζόταν με το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Στο Φανάρι σήμερα ο Πάπας

Σήμερα Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφτεί την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δύο άνδρες, που συνδέονται με στενή φιλία, πρόκειται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη και να τελέσουν συλλείτουργο την Κυριακή το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα των Ιταλών καθολικών επισκόπων "Λ' Αβενίρε", ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τονίζει ότι η εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου έδωσε «ένα νέο έναυσμα για την πορεία προς την ενότητα» των δύο μεγάλων χριστιανικών εκκλησιών.

Το ταξίδι κινδύνεψε να ακυρωθεί

Αίσθηση προκάλεσε άρθρο της ιταλικής εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα", σύμφωνα με το οποίο «το ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία κινδύνευσε να ακυρωθεί» γιατί «οι τουρκικές Αρχές ήθελαν να ελέγξουν ακόμη και τις ομιλίες του».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «Τούρκος διπλωμάτης μετέβη στο Βατικανό» για το σκοπό αυτό, αλλά «έλαβε, όπως ήταν φυσικό, μια ευγενική όσο και σαφώς αρνητική απάντηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News