default-image

Πολωνία: Εξαφάνισαν παπούτσια Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Κόσμος
Πολωνία: Εξαφάνισαν παπούτσια Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει μία κλοπή από μουσείο της Πολωνίας. Άγνωστοι και για αδιευκρίνιστο λόγο, έκλεψαν οκτώ παπούτσια που ανήκαν σε Εβραίους οι οποίοι υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος και ήταν εκθέματα σε ένα μουσείο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Η κλοπή έγινε στο πρώην στρατόπεδο Mάιντανεκ στην Πολωνία, μία υπόθεση που προσπαθεί να ξεδιαλύνει η πολωνική αστυνομία και έρχεται ως συνέχεια από την εξαφάνιση της πόρτας του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου.

Η πολωνική αστυνομία, σύμφωνα με το makedonias.gr, θεωρεί ότι η κλοπή πρέπει να έγινε μεταξύ 18 και 20 Νοεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία ένας εργαζόμενος ανακάλυψε ότι έλειπαν τα παπούτσια.

«Η εξαφάνιση ανακαλύφθηκε από έναν υπάλληλο του μουσείου το περασμένο Σάββατο. Το πλέγμα και το μεταλλικό σύρμα που προστάτευε τα εκθέματα  είχε κοπεί» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μουσείου Ανιέσκα Κόβαλτσικ-Νόβακ και πρόσθεσε: «Εκεί εκτίθενται εκατοντάδες παπούτσια, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των εγκλημάτων των Ναζί. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους της κλοπής, αλλά είναι μια μεγάλη απώλεια για το μουσείο. Τα αντικείμενα αυτά έχουν μεγάλη ιστορική αξία».

Σύμφωνα με το μουσείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης κρατουμένων, στο Μάιντανεκ εκτελέστηκαν 78.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 60.000 Εβραίοι δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων ή πέθαναν από πείνα, ασθένειες ή εξαντλητική καταναγκαστική εργασία. Από αυτούς, 56.000 από τους 280.000 κρατούμενους τους είχαν υποχρεώσει να βγάλουν τα παπούτσια τους όταν εισήλθαν στο στρατόπεδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News