default-image

Εναντίον της απόφασης των ενόρκων στις ΗΠΑ η υπ. Δικαιοσύνης της Γαλλίας

Κόσμος
Εναντίον της απόφασης των ενόρκων στις ΗΠΑ η υπ. Δικαιοσύνης της Γαλλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναντίον της απόφασης του σώματος ενόρκων στις ΗΠΑ να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος λευκού αστυνομικού, ο οποίος σκότωσε έναν νεαρό μαύρο, καταφέρθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά.

«Τι ηλικία είχε ο Μάικλ Μπράουν; 18 ετών. Ο Τρέιβον Μάρτιν; 17. Ο Ταμίρ Ράις; 12. Τι ηλικία θα έχει ο επόμενος; 12 μηνών; "Σκοτώστε τους πριν μεγαλώσουν" Μπομπ Μάρλεϊ», ήταν η αντίδραση της κ. Τομπιρά στο Twitter, όπου ανέφερε τα ονόματα νεαρών μαύρων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία στις ΗΠΑ και επανέλαβε ένα στίχο του «I shot the sheriff», ενός από τα γνωστότερα τραγούδια του «βασιλιά »της ρέγκε.

Ερωτηθείσα από το ραδιοσταθμό France Info, η υπουργός, η οποία κατάγεται από την Γουιάνα, εξήγησε στη συνέχεια ότι θέλησε με το μήνυμά της να εκφράσει «την αλληλεγγύη της σε μια κατάσταση η οποία είναι εξαιρετικά οδυνηρή».

«Δε θα εκφέρω αξιολογική κρίση για τους θεσμούς των ΗΠΑ», πρόσθεσε, αλλά «όταν το συναίσθημα της ματαίωσης είναι τόσο ισχυρό, τόσο βαθύ, τόσο διαρκές και τόσο μαζικό, υπάρχει λόγος να αναρωτηθεί κανείς για την εμπιστοσύνη σ' αυτούς τους θεσμούς».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει συνεχώς στους ίδιους. Πρόκειται για αφροαμερικανούς πιτσιρικάδες, συνεπώς υπάρχει το πρόβλημα ενός ορισμένου αριθμού στερεοτύπων, προκαταλήψεων που μπορούν να δημιουργήσουν τρομερές αυτόματες αντιδράσεις. Όταν πρόκειται για αντιδράσεις με ύβρεις, είναι ήδη δύσκολο να τις ανεχθεί κανείς, όταν πρόκειται για ζωές που ξεριζώνονται μ' αυτό τον τρόπο, είναι ακόμη πιο αφόρητο», συνέχισε.

Όταν της ζητήθηκε να συγκρίνει το κλίμα αυτό με εκείνο το οποίο επικρατεί στη Γαλλία, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, η κ. Τομπιρά δήλωσε ότι «δεν είναι πραγματικά συγκρίσιμο, έστω κι αν υπάρχει προφανώς ρατσισμός στη Γαλλία».

Βιαιότητες ξέσπασαν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά την ανακοίνωση,το βράδυ της Δευτέρας, από σώμα ενόρκων ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος λευκού αστυνομικού ο οποίος σκότωσε το περασμένο καλοκαίρι έναν άοπλο νεαρό μαύρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News