default-image

"Να φύγει ο Γιούνκερ γιατί... μας έκλεβε"

Οικονομία
"Να φύγει ο Γιούνκερ γιατί... μας έκλεβε"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα άρθρο-καταπέλτης, το Bloomberg ξεσπαθώνει κατά του νέου προέδρου της Κομισιόν, με αφορμή το μέγα σκάνδαλο των 340 εταιρειών που φοροδιαφεύγουν νομότυπα μέσω Λουξεμβούργου.

"Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν από την αρχή μία κακή επιλογή για την Κομισιόν, αλλά τώρα μόνο φαίνεται πόσο πολύ καλή επιλογή ήταν". Έτσι ξεκινά άρθρο - καταπέλτης της συντακτικής ομάδας του Bloomberg, με τον -σαφή- τίτλο "Ο Γιούνκερ πρέπει να φύγει".

Το άρθρο αναφέρει πως ο Γιούνκερ, ήταν επί 20ετίας πρωθυπουργός του μικρού κρατιδίου του Λουξεμβούργου, το οποίο στο διάστημα αυτό μετατράπηκε σε μεγάλο φοροπαράδεισο για πάνω από 340 επιχειρηματικούς κολοσσούς. Επίσης φιλοξενεί επενδυτικά ταμεία με περιουσία 3 τρισ. ευρώ.

Προσθέτει ότι κατά την πρωθυπουργία Γιούνκερ οικοδομήθηκε ένα τραπεζικό σύστημα ελβετικής μυστικότητας και ένα καθεστώς φοροαποφυγής με τις ευλογίες της κυβέρνησης, προσελκύοντας τόσο μεγάλα κεφάλαια που οι πολίτες του Λουξεμβούργου έγιναν πλουσιότεροι και από τους πολίτες του Κατάρ.

Η αποκάλυψη των ντοκουμέντων από τη Διεθνή Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων, αποδεικνύει πως εταιρείες με τεράστιους τζίρους - από την Apple ως τη Deutsche Bank - μεταφέρουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο και αποφεύγουν να πληρώνουν στις χώρες τους - και όπου αλλού βγάζουν κέρδη, όπως (κυρίως) στις ασιατικές χώρες.

Ο πραγματικός φόρος που πληρώνουν στο κρατίδιο είναι ένα 0.25%.

"Μπορεί να πει κανείς ότι ο Γιούνκερ έκανε τη χώρα του πλούσια κλέβοντας από την τσέπη των άλλων χωρών - και αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- που καλείται τώρα να υπηρετήσει" αναφέρεται στο άρθρο που κάνει λόγο για ξεκάθαρη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News