Κόσμος

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέκτησαν το Κογκρέσο

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Γερουσίας μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, περιορίζοντας έτσι το πεδίο δράσης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του.

Οι κάλπες έδωσαν στους Ρεπουμπλικανούς τουλάχιστον 52 από τις 100 έδρες του Σώματος. Σαρωτική η νίκη και στις κάλπες για τους κυβερνήτες πολιτειών.


Όπως αναφέρει το in.gr, με ενισχυμένο επίσης τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ολόκληρο πλέον το Κογκρέσο είναι Ρεπουμπλικανικό. Οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν μέχρι πρότινος τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων.Οι ελάχιστες έδρες των δύο Σωμάτων ή των θέσεων κυβερνητών που θα περάσουν σε δεύτερο γύρο δεν μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα.

Με τις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών την Τρίτη, ο Μπαράκ Ομπάμα μένει τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του στο Λευκό Οίκο με το αντίπαλο κόμμα να ελέγχει το Λόφο του Καπιτωλίου.

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) εμφανίζουν τη Γερουσία ρεπουμπλικανική με πλειοψηφία τουλάχιστον 52 εδρών σε σύνολο 100. Οι έδρες των Δημοκρατικών είναι τουλάχιστον 44 ή 45, με την εικόνα σε τρεις ή τέσσερις έδρες να μην είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Στη Γερουσία, τουλάχιστον επτά έδρες εμφανίζονται έτσι να αλλάζουν χέρια.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η εικόνα είναι ανάλογη. Οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε τουλάχιστον 235 έδρες σε σύνολο 435 μελών και οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί υποχωρούν σε 157 έδρες.


Στο δεύτερο Σώμα στο Κογκρέσο αλλάζουν έτσι χέρια τουλάχιστον δέκα έδρες.Και στις ξεχωριστές κάλπες για τους κυβερνήτες (σε 36 πολιτείες), οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα. Μετά την κάλπη, από τις συνολικά 50 πολιτείες, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται να έχουν εκλέξει τουλάχιστον 30 κυβερνήτες, αναφέρει το in.gr.Ρεπουμπλικανικό κύμα - οι επιμέρους πολιτείες

Τη γενική εικόνα της νίκης των Ρεπουμπλικανών σχηματίζουν επιμέρους νίκες σε πεδία μάχης για έδρες που ήταν αμφίρροπες.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονταν έξι έδρες για να περάσουν στην πλειοψηφία και, μέχρι τα τελευταία αποτελέσματα, είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον επτά. Την πλάστιγγα έγειρε η νίκη στην Αϊόβα, όπου επικράτησε η Τζόνι Έρνστ έναντι του Μπρους Μπρέιλι.

Στη μάχη της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί επικράτησαν τελικά στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θεωρητικά οι Δημοκρατικοί ήταν ευνοημένοι, αναφέρει το in.gr. 

Στο Κάνσας, όπου η μάχη δινόταν στο νήμα, η πλάστιγγα έγειρε επίσης υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Ούτε στην Τζόρτζια δεν κατάφερε η Δημοκρατική Μισέλ Ναν να επικρατήσει έναντι του Ντέιβιντ Περντού.

Το κόμμα επικράτησε ακόμη και στις κάλπες για τους κυβερνήτες πολιτειών που γενικά κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς. 

Μεγαλύτερου συμβολικού βάρους είναι το Ιλινόις, από όπου προέρχεται ο Ομπάμα. Οι ψηφόφοροι της πολιτείας έδειξαν τελικά την έξοδο στον Δημοκρατικό Πατ Κουίν και ψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό Μπρους Ράουνερ.

Ιδιαίτερο βάρος είχε επίσης δοθεί στις μάχες για τους κυβερνήτες σε Φλόριντα και Ουισκόνσιν: Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι οι υποψήφιοί τους μπορούσαν να επικρατήσουν, αλλά τελικά οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν και τις δύο.

Σχόλια