Κόσμος

Ομπάμα: "Όχι περιορισμούς στους εθελοντές κατά του Έμπολα"

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που εθελοντικά βοηθούν στις προσπάθειες θεραπείας των ασθενών με Έμπολα στη Δυτική Αφρική θα πρέπει να επαινούνται και προειδοποίησε ότι η κυβερνητική πολιτική της καραντίνας δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει το έργο τους για τον έλεγχο της επιδημίας.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ομπάμα έκανε δηλώσεις μετά την απόφαση των κυβερνητών της Νέας Υόρκης και του Νιού Τζέρσι να θέσουν σε απομόνωση τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που επιστρέφουν από τη Δυτική Αφρική - μέτρα τα οποία ξεπερνούν τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το ethnos.gr, είπε ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να έχουν ως οδηγό τους την επιστήμη και όχι τον φόβο. Επιτελούν το έργο του Θεού εκεί κάτω. Το κάνουν αυτό για να είμαστε εμείς ασφαλείς», είπε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αυτές τις δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο και αφού είχε συνομιλία με την ομάδα της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη που βρίσκεται στη Δυτική Αφρική εν μέσω της διαφωνίας με τοπικούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ για το αν θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα οι γιατροί και οι νοσηλευτές που επιστρέφουν από τις χώρες της Αφρικής όπου έχει ξεσπάσει ο Έμπολα.

Την ίδια ώρα, η δεύτερη από τις δύο αμερικανίδες νοσοκόμες που μολύνθηκαν με Έμπολα ενώ φρόντιζαν έναν Λιβεριανό, ο οποίος κατέληξε από τη νόσο στο Τέξας πριν από τρεις εβδομάδες, πρόκειται να πάρει εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο.

Η νοσοκόμα Άμπερ Βίνσον έχει θεραπευτεί από τη νόσο, σύμφωνα με τις Αρχές.

Από την πλευρά της, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει άμεσα 20 εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Αφρική και κυρίως για τη δημιουργία πολλών θεραπευτικών κέντρων υγείας στη Γουινέα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η γαλλική προεδρία.

Σχόλια