Κόσμος

Μουσική από την κοιλιά της μαμάς

Το όνομά του είναι "El Sistema", δηλαδή το "Σύστημα" και αποδεικνύει στην πράξη αυτό που γνωρίζουμε μέσες άκρες όλοι. Ότι η μουσική έχει απίστευτη επίδραση στα νεογνά και τα νεογέννητα. Το μοναδικό αυτό πρόγραμμα που "τρέχει" στο Καράκας της Βενεζουέλας δεν αφορά μόνο στα μωρά που γεννιούνται η περνούν τις πρώτες ώρες της ζωής τους υπό τους ήχους άρπας χωρίς να ρίχνουν ούτε δάκρυ, αλλά και σε μπόμπιρες κυρίως από χαμηλά κοινωνικά στρώματα που εκπαιδεύονται στη μουσική και την εκμάθηση μουσικών οργάνων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ειδικά στα νεογνά η μουσική δεν έχει ευεργετικές συνέπειες μόνο στα μωρά ακόμα και από την κοιλιά της μάνας τους αλλά και σε όλη την οικογένεια αν μετέχει στην εμπειρία. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του κράτους και αφορά σε παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω εκτός βεβαίως από το υποπρόγραμμα με τίτλο "μικρές αναμνήσεις" που εστιάζει στα μωρά.

Δημιουργός του πριν από τέσσερις δεκαετίες, είναι ένας οικονομολόγος από τη Βενεζουέλα ο Ζοζέ Αντόνιο Αμπρέ, ο οποίος είχε σαν στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της παρανομίας.  Και χάρις τη μεγάλη του επιτυχία το πρόγραμμα έχει αποκτήσει κλώνους στην Κολομβία, το Περού, τη Βολιβία ακόμα και  Ευρωπαϊκές χώρες η Αμερικανικές Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς τα μωρά αναγνωρίζουν τη μουσική και νιώθουν τις ευεργετικές της συνέπειες από τους 7 μήνες της κύησης.   

Σχόλια